دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط خانم سپیده صادقی با عنوان " ارزیابی خطرکمی میکروبی استفاده از کمپوست مواد زائد جامد شهری در پارکهای عمومی "
دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط
خانم سپیده صادقی در روز دوشنبه 29/6/1400 از پایان نامه خود با عنوان " ارزیابی خطرکمی میکروبی استفاده از کمپوست مواد زائد جامد شهری در پارکهای عمومی "به راهنمایی دکتر مهناز نیک آیین و با مشاوره اساتید دکتر فرزانه محمدی و دکتر امیر حسین نافذ دفاع کردند.
عنوان:
چکیده
مقدمه: افزایش جمعیت شهری منجر به تولید انبوهی از مواد زائد جامد شهری (MSW)شده است. به دلیل محتوای بالای مواد آلی مواد زائد در کشورهای در حال توسعه،کمپوستکردن به عنوان یک آلترناتیو مناسب در مدیریت مواد زائد جامد شهری در نظر گرفته میشود. شهرداریها معمولا از کمپوست ناپایدار در فضاهای شهری استفاده میکنند. این نوع کمپوست میتواند تهدید کننده سلامت عمومی باشد. بنابراین مهم است که خطرات میکروبی بالقوه مرتبط با کاربرد کمپوست مواد زائد جامد شهری در پارکها و فضاهای سبز عمومی برآورد شود.
مواد و روشها: این مطالعه شامل دو مرحله: 1- بررسی حضور میکروارگانیسم¬ها در کمپوست مواد زائد جامد شهری 2- میزان کاهش میکروارگانیسمها در ¬کمپوست پخش شده¬ بر روی زمین بود. در مرحلهی اول نمونه¬های کمپوست جهت تعیین پارامترهای میکروبی (انتروکوک رودهای، کلیفرم مدفوعی، اشرشیاکلی، کلستریدیوم پرفرنژنس و سالمونلا و شیگلا) و فیزیکوشیمیایی (شاخص جوانهزنی، pH و رطوبت) مورد آزمایش قرار گرفتند. در مرحلهی دوم مطالعه، کمپوست در سه پلات 5/4 × 5/4 متر برای چهار دوره، پخش شد و پس از فواصل زمانی مشخص برای حضور کلیفرم¬های مدفوعی، اشرشیاکلی، سالمونلا و انتروکوک روده ای مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین آنالیز ارزیابی خطر میکروبی با توجه به غلظت میکروارگانیسم پاتوژن انجام شد و احتمال عفونت ایجاد شده با مقادیر راهنما مقایسه گشت.
یافتهها: نتایج نشان داد، سالمونلا و کلیفرمهای مدفوعی به ترتیب در 14درصد و 27 درصد نمونهها بالاتر از حد استاندارد بودند. در میان شاخص¬های باکتریایی انتروکوک روده ای در تمامی نمونه¬ها در غلظت بالایی وجود داشت. شاخص جوانهزنی با میانگین 72/33 از استاندارد پیشنهادی شاخص جوانهزنی کمتر بود. شرایط آب و هوایی (شاخص UV، دما و رطوبت هوا) در مناطق خشک و نیمه خشک میتواند باعث افزایش ضریب واپاشی میکروارگانیسمها در طول زمان پخش کمپوست شود. ارزیابی کمی خطر میکروبی نشان داد میانگین خطر عفونت ناشی ازبلع اتفاقی برای هر دو حالت یک¬ بار تماس و سالانه برای باکتری سالمونلا پایینتر از حد راهنمای WHO یعنی (3- 10 pppy به ازائ هر نفر در سال) به دست آمدکه نشان داد امکان ایجاد عفونت ناشی از این میکروارگانیسم در اثر بلع اتفاقی وجود ندارد.
نتیجهگیری: به طور کلی فرآیند کمپوستسازی در حذف میکروارگانیسمهای شاخص و بیماریزا به خوبی عمل نکرده است. عدم گذراندن مرحلهی بلوغ وتثبیت کمپوست یا نرسیدن دما به حد تعیین شده در فاز ترموفیلیک در این فرآیند می¬تواند دلیل حضور این میکروارگانیسمها یا رشد مجدد آنها باشد. همچنین حضور بالای میکروارگانیسم های شاخص می تواند نشان دهنده ی حضور سایر میکروارگانیسمهای پاتوژن علاوه بر سالمونلا باشد که احتمال ایجاد خطر عفونت را برای افراد در معرض دارد. بنابراین لازم است ارگانهای مسئول دقت بیشتری در انجام فرایند کمپوستسازی و کاربرد آن در فضای عمومی انجام دهند.
کلیدواژهها: کمپوست، ارزیابی ریسک کمی میکروبی، مواد زائد جامد شهری، پاتوژن