رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه خانم ملیکا عباسی کارشناسی ارشد مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE)

ملیکا عباسی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) روز چهار شنبه 28 شهریور 1403 از پایان نامه خود با عنوان " بررسی تاثیر موسیقی بر عملکرد شناختی و وظیفه ای اپراتورهای زن در عملیات مونتاژ شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در اصفهان "به راهنمایی دکترمهناز شاکریان و مشاوره دکتررضا اسماعیلی دفاع کردند.

 

چکیده

مقدمه:  اهمیت بهبود شرایط کار برای سلامت جسمانی و عملکرد کارگران، به‌ویژه کارگران زن، یکی از موضوعاتی است که بسیار حائز اهمیت است. مطالعات گذشته نشان می‌دهد که موسیقی یکی از مداخلاتی است که می‌تواند در این زمینه کمک کند. اما بررسی تأثیر آن بر کارگران زن، به‌ویژه با توجه به ویژگی‌های شخصیتی آنها مانند درون‌گرا/برونگرا بودن، هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز دارد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر موسیقی بر عملکرد شناختی و وظیفه ای اپراتورهای زن عملیات مونتاژ با در نظر گرفتن ویژگی شخصیتی آنان از نظر درونگرایی/برونگرایی بود.

 مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه  مداخله ای (نیمه تجربی) شامل 92 نفر شرکت کننده از نیروی کار زن شاغل در واحد مونتاژ تجهیزات پزشکی بود. این ارزیابی شامل ارزیابی حافظه کاری و توجه پایدار با استفاده از آزمون های شناختی بود.  درجه خواب آلودگی و خستگی ذهنی با استفاده از دستگاه فلیکر فیوژن سنجیده شد ؛ همچنین عملکرد وظیفه ای افراد با شمارش تعداد محصول نهایی مونتاژ شده طبق معیار های کنترل کیفی صنعت ، مورد بررسی قرار گرفت . بررسی شخصیت از نظر درونگرایی/برونگرایی با کمک آزمون نئو بود. شرکت کنندگان هم در حضور موسیقی کلاسیک بی کلام و هم در شرایط بدون پخش موسیقی تحت آزمایش یکسان قرار گرفتند.

یافته ‎ها: پخش موسیقی پس زمینه نمرات پاسخ های صحیح آزمون های شناختی برای حافظه کاری و توجه پایدار را در حالت پخش موسیقی با P-value <0.05  افزایش داد .نتایج درجه خواب آلودگی با دستگاه فلیکرفیوژن با=0.002  P-value برای افراد درونگرا و با P-value <0.001 برای افراد برونگرا در حالت پخش موسیقی نشان دهنده کمتر شدن میزان خستگی ذهنی بود.نمره عملکرد وظیفه ای با P-value= 0.005 نشان دهنده افزایش میزان تولید با کیفیت و بهبود عملکرد وظیفه ای در حالت پخش موسیقی بود. همچنین در مقایسه 2 گروه درونگرا و برونگرا ، پخش موسیقی باعث بهبود نتایج صحیح توجه پایدار و حافظه کاری کارگران در آزمون ها در هر 2 گروه شد و میزان خواب آلودگی را کاهش داد.

 

کلیدواژه‏ها: ارگونومی شناختی،موسیقی،درونگرا،برونگرا،حافظه کاری،مونتاژ،کارکنان زن