جلسه دفاع از پایان نامه خانم ندا ابریشمی دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی
جلسه دفاع از پایان نامه خانم ندا ابریشمی دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تحت عنوان کاربرد روشهای داده کاوی در کلاسبندی عوارض ناشی از واکسن کووید – 19 و بررسی ارتباط این کلاسبندی با پیامدهای ابتلا به کرونا در شهر اصفهان(( به راهنمایی سر کار خانم دکتر زهرا حیدری و مشاوره سر کار خانم دکتر مریم نصیریان)) روز چهارشنبه 28 دی ماه 1401 در دفتر گروه برگزار شد.
چکیده
مقدمه: عوارض واکسنهای مورد استفاده در طول همهگیری کووید-19 جنجالها و شایعات بسیاری را با خود بههمراه داشته و به همین دلیل موافقان و مخالفانی دارد. بنابراین لازمست در زمینه عوارض واکسنهای حاوی سرمهای ضدکرونا تحقیقات جدی صورت گیرد تا علاوه بر بیان میزان شیوع عوارض، با طبقهبندی آنها، مسیر بهتری برای پیشبرد اهداف پیشگیرانه بالینی ایجاد شود. همچنین با شناخت عوامل موثر بر پیامدهای ابتلا به کرونا و بررسی امکان ارتباط عوارض واکسیناسیون با ابتلا به کرونا، مسیر نوینی از حمایتهای بهداشتی را برای آحاد جامعه ایجاد نمود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف کاربرد روشهای دادهکاوی در کلاسبندی عوارض ناشی از واکسن کووید – 19 و بررسی ارتباط این کلاسبندی با پیامدهای ابتلا به کرونا ویروس انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مشاهدهای است که در دو فاز و در شهر اصفهان و در بازه زمانی اردیبهشت 13399 الی آبان 1401انجام گرفته است. فاز اول که بهصورت مقطعی انجام میشود بر روی 144288 بزرگسال واکسینه شده و فاز دوم که یک کوهورت تاریخی است بر روی 2285 بزرگسال مبتلا به کرونا پس از واکسیناسیون، انجام شد. پس از مشاهده هر نوع عارضه در بزرگسالان ایرانی، سن، جنس و نوع عارضه(مانند تب، سرفه، تنگی نفس، بیاشتهایی و...) ثبت شد. سپس 15 عارضه ناشی از واکسن کووید-19 با استفاده از تکنیک داده کاوی خوشه بندی، شامل روشهای دومرحله ای، سلسله مراتبی و K-mean، خوشه بندی شدند. برای انتخاب بهترین مدل از معیار اطلاعات آکایک (AIC)، معیار بیزی شوارتز (BIC) و تفسیرپذیری نتایج استفاده شد. پس از آن با استفاده از رگرسیون لجستیک، جنگل تصادفی و ماشین بردار پشتیبان و بر اساس شاخصهای اختصاصیت، بهترین مدل پیشگو کننده برای پیامدهای ابتلا به کرونا (بستری در بیمارستان و بستری در ICU) انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار R انجام گرفت.
یافتهها: نتایج فاز اول نشان داد، برای 15 عارضه رایج، 5 خوشه (سرماخوردگی، آنفولانزا، پوست، داخلی و گوارشی) شناسایی شد. توزیع فراوانی زنان در همه خوشه ها به طور معنیداری بیشتر بود. میانگین سنی افراد در خوشه علائم آنفولانزا (p-value=0.001) و علائم گوارشی (p-value=0.001) بیشتر و در خوشه های علائم پوستی(p-value=0.001)و علائم داخلی (p-value=0.001) کمتر مشاهده شدند. در فاز دوم نیز، مدل جنگل تصادفی به عنوان یک مدل پیشبین مناسب یا شاخصهای عملکردی بالاتر نسبت به مدلهای ماشین بردار پشتیبان، رگرسیون لجستیک و رگرسیون لجستیک جریمه شده ارزیابی شد. با بررسی تاثیر 28 متغیر مستقل برای پیشگویی بستری در بیمارستان، مرتبط ترین آنها شامل تب، سرفه، دیسترس تنفسی، درد عضلانی، ct.scanغیرنرمال، کاهش spo2، سن، فشار خون، علایم اولیه سردرد، بروز تهوع، دیابت، کلاس عوارض واکسن و ابتلا به بیماری قلبی شناسایی شدند و همچنین سن، کلاس عوارض واکسیناسیون، تب، نوع واکسن، دیسترس تنفسی، سرفه، CT SCAN غیرنرمال، فشار خون، کاهش سطحSPO2، تغییرات سطح ضربان قلب، سردرد، درد عضلانی، بیاشتهایی، دیابت، تب، تهوع، سرطان، به عنوان عوامل موثر برای پیشگویی بستری در ICU شناسایی شدند.
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر، از دادهکاوی برای کلاسبندی اطلاعات، بهجهت ایجاد مجموعه خلاصه و ارزشمند از نظر بالینی و همچنین در حیطه مدل پیشبینی کننده عوامل موثر بر پیامدهای ابتلا به کرونا، مبنی بر سه مدل پیشبینی کننده استفاده شد. نتایج نشان داد توجه به کهولت سن و بروز تب، کاهش spo2، بیماریهای فشار خون، دیابت، قلبی و سرطان پیشآگهیهای مهمی برای بستری در بیمارستان و ICU هستند. همچنین توجه به کلاس عوارض ایجاد شده از واکسیناسیون نیز در راستای بهبود کیفیت خدمات مراقبتهای بیمارستانی حائز اهمیت است. علاوه بر نتایج بالینی حاصل شده، مدل جنگل تصادفی عملکرد بهتری نسبت به مدلهای ماشین بردار پشتیبان و رگرسیون لجستیک داشت، اما رگرسیون لجستیک جریمه شده، نتایج مناسبی در مقایسه با جنگل تصادفی ایجاد کرد. بنابر این استفاده از مدلهای جنگل تصادفی و رگرسیون لجستیک جریمه شده، برای پیشبینی عوامل موثر بر پیامدهای کرونا مناسب است.
کلیدواژهها: واکسن کوید-19، عوارض جانبی، پیامد ابتلابهکرونا، خوشهبندی، دادهکاوی، یادگیری ماشین، پیشبینی، رگرسیون لجستیک، رگرسیون لجستیک جریمه شده، جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان، بیماری
زمینهای.