رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناس ارشد جامعه نگر گرایش اپیدمیولوژی سرکارخانم فروزان خرمی نسب

روز چهارشنبه 23 آبان 1401 سرکارخانم فروزان خرمی نسب از پایان نامه خود با عنوان" بررسی خصوصیات اپیدمیولوژیک و روند بروز بیماری تب مالت در استان لرستان از سال 1394 تا 1397"با راهنمایی  مهندس مهری رجالی و مشاوره دکتر محمد جواد طراحی دفاع نمودند.

 

چکیده

مقدمه:

بیماری تب مالت هنوز هم یکی از چالش برانگیزترین موضوعات مربوط به سلامت و اقتصاد در بسیاری از کشورها مانند ایران است. این بیماری شایع ترین بیماری عفونی مشترک بین انسان و حیوان است که موارد انسانی آن با شیوع عفونت در حیوانات اهلی رابطه نزدیکی دارد و به صورت مستقیم و غیر مستقیم از حیوانات آلوده یا محصولات آنها به انسان منتقل می شود. سالانه بیش از 122 هزار مورد بیماری در جهان بروز می کند. این بیماری همواره در کشور ما بعنوان یک معضل بهداشتی محسوب می گردد. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک و روند بروز  بیماری طی سالهای 1394 تا 1397 در استان لرستان می باشد.

مواد و روش ها:

مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بوده که بر روی افراد مبتلا به تب مالت با استفاده از داده های موجود در مراکز بهداشت استان لرستان انجام گردیده است. محاسبه شاخص میزان بروز بیماری به تفکیک سال برای کل سالها انجام شد. توزیع بیماری بر اساس متغیرهای دموگرافیک، عوامل محیطی و عوامل بالینی مرتبط با بیماری بیان شده است. ارتباط بروز بیماری با سن، جنسیت، وضعیت شغلی، محل سکونت، سابقه تماس، نوع تماس و سابقه واکسیناسیون دام به تفکیک شهرستان ها  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها:

در استان لرستان طی سالهای 1394 تا 1397 تعداد 5841 مورد بیمار مبتلا به تب مالت شناسایی شدند. بیشترین میزان بروز مربوط به سال 1394در شهرستان سپید دشت با 1783 مورد در هر صدهزار نفر و کمترین میزان مربوط به سال 1397 در شهرستان کوهدشت با 30 مورد در صدهزار نفر می باشد. سابقه تماس با دام در 7/87 درصد از بیماران مبتلا به تب مالت استان لرستان طی سال های 1394تا 1397 وجود داشت. 9/75 درصد مصرف لبنیات غیرپاستوریزه گزارش شد و تنها در 3/25 درصد بیماران سابقه واکسیناسیون دام وجود داشت. میزان عود بیماری در مبتلایان به تب مالت استان لرستان طی سال های 1394تا 1397 برابر با 7/12 درصد می باشد. 1/20 درصد بیماران سابقه بیماری در سایر افراد خانواده را گزارش کردند. در تمامی سال های مورد بررسی تفاوت معنی داری در فراوانی عود بیماری در شهرستان های استان وجود داشت. تمامی موارد ابتلا در شهرستان کوهدشت مورد جدید بیماری بوده و بیشترین موارد عود بیماری مربوط به شهرستان سپیددشت می باشد. بیشترین سابقه تماس با دام در مبتلایان شهرستان سپیددشت گزارش شده است. بیشترین سابقه واکسیناسیون دام در مبتلایان (3/38 درصد) در سال 1394 و کمترین سابقه واکسیناسیون دام در مبتلایان (8/31 درصد) در سال 1395 گزارش شده است.

نتیجه گیری:

بطور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تب مالت یکی از بیماری های با بروز  بالا در استان لرستان می باشدکه بروز آن ازسایر مناطق کشور بیشتر است. در برخی از شهرستان های استان این میزان بسیار بالاتر از سایر شهرستان ها می باشد، که میبایست با اقدامات پیشگیرانه و جدیت بیشتر در این مناطق سعی در کاهش بیماری داشت. همچنین لازم است آموزش های لازم برای گروه های پرخطر انجام و رفتارهای بهداشتی موثر در پیشگیری از بیماری ،از جمله مراقبتهای پیشگیرانه درتماس با دام، عدم مصرف مواد لبنی غیرپاستوریزه و همکاری برای واکسیناسیون دام ها و همچنین آگاهی از علائم بیماری برای درمان به موقع انجام شود.

 

واژه های کلیدی: اپیدمیولوژی ، بروز، تب مالت ، استان لرستان