رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه خانم زهرا رمضانی دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت

دوشنبه 16 شهریور1402 زهرا رمضانی دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت از پایان نامه خود با عنوان " بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی در پیشگیری از ترس از زمین خوردن در سالمندان شهر اصفهان در سال 1401" به راهنمایی دکتر زهره فتحیان و مشاوره دکتر محمد جواد طراحی دفاع نمودند.

چکیده فارسی

اهداف

کنترل تعادل، پایه و اساس توانایی سالمندان برای حرکت و عملکرد مستقل است و ترس از افتادن می­تواند آن را تحث تاثیر قرار دهد. عوامل مختلفی از جمله عوامل فیزیکی، روانی و محیطی بر ترس از زمین خوردن سالمندان تاثیرگذار هستند. افراد مسنی که زمین خوردن را تجربه کرده اند، بیشتر در معرض ترس از افتادن قرار می­گیرند. این ترس می تواند منجر به چرخه معیوب کاهش فعالیت بدنی شود که به نوبه خود کاهش فعالیت های روزانه و افزایش خطر زمین خوردن را به همراه دارد. زمین خوردن نیز می تواند افسردگی، شکستگی لگن، بستری در بیمارستان، افزایش هزینه ها و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی در پیشگیری از ترس از زمین خوردن در سالمندان شهر اصفهان در سال 1401 انجام شد. 

مواد و روش ها

این پژوهش، از نوع نیمه تجربی قبل و بعد بود. جامعه آماری این مطالعه سالمندان 60 سال و بالاتر مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر اصفهان در سال 140 بودند. 60 نفر از سالمندان با شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و بطور مساوی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات مقیاس اطمینان به حفظ تعادل در فعالیت های خاص و مقیاس بین المللی کارآمدی در افتادن بود. برای اندازه گیری دو متغیر حمایت اجتماعی و انتظارات پیامد از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS.V23 و آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

با توجه به نتایج این مطالعه میانگین سن شرکت کنندگان 13/ 8 ± 63/ 71 سال بود. قبل از انجام مداخله میانگین هیچ کدام از متغیر های مورد بررسی در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری نداشتند. نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار نمره ترس از زمین خوردن در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله به ترتیب  28/ 9 ± 4/ 31 و 07/ 6 ± 4/ 26 بود (001/ 0>p). اما در گروه کنترل تفاوت معناداری دیده نشد (058/ 0P=). تغییرات نمره ترس از سقوط در طول زمان بین دو گروه مداخله و کنترل نیز به طور معناداری با یکدیگر متفاوت بود(001/ 0>p). خودکارامدی، حمایت اجتماعی و انتظارات پیامد در گروه مداخله در طول زمان دارای تغییرات معنادار بود (001/ 0>p).

نتیجه گیری

مطابق نتایج آموزش سالمندان براساس نظریه شناختی اجتماعی باعث کاهش ترس از زمین خوردن شد. تأثیر خودکارآمدی ، حمایت اجتماعی و انتظارات نتیجه باید هنگام طراحی و اجرای چنین مداخلات در نظر گرفته شود. با پرداختن به این عوامل از طریق آموزش می توان به توانمندسازی سالمندان برای غلبه بر ترس از زمین خوردن کمک کرد. توصیه می شود از این تئوری جهت آموزش سالمندان با این هدف استفاده شود. تحقیقات بیشتر برای کشف مؤلفه های بهینه و اثرات طولانی مدت این مداخلات در افراد سالخورده لازم است.

کلید واژه ها

ترس از زمین خوردن، سالمندان، نظریه شناختی اجتماعی