رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه محمدرضا علیزاده دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای

جلسه دفاع از پایان نامه محمد رضا علیزاده دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تحت عنوان" ارزیابی ریسک حریق و اجرای برنامه مداخله آموزشی جهت کاهش سطح ریسک حریق در کارکنان اتاق عمل بیمارستان­های منتخب شهر اصفهان " به راهنمایی دکتراحسان حبیبی  و مشاوره دکتر احمد قدمی  و دکتر زهرا حیدری  روز دو شنبه 1 خرداد  ماه 1403 در دفتر گروه برگزار گردید.

 

مقدمه: در میان بخش‌های گوناگون بیمارستان، اتاق عمل یکی از واحدهایی که همواره خطر بروز حوادث مختلف در آن بسیار بالا می‌ ‌باشد. با توجه به ضرورت توجه به ایمنی حریق در اتاق­های عمل بیمارستان­ها، استفاده از فرآیند ارزیابی ریسک حریق جهت شناسایی نقاط ضعف اتاق های عمل و تدوین استراتژی مداخله­ای آموزشی جهت افزایش آگاهی پرسنل امری ضروری می­باشد

 

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر بصورت مداخله­ای و بر روی 133 نفر از پرسنل شاغل در اتاق های عمل 11 بیمارستان شهر اصفهان انجام شد. بمنظور تعیین خصوصیات دموگرافیک و شغلی افراد مورد بررسی یک چک لیست محقق ساخته تهیه و اطلاعات جمع آوری شد. به منظور بررسی میزان آگاهی کارکنان اتاق عمل از منابع احتراق و راه‌هاي پیشگیري از آن در اتاق عمل از یک پرسشنامه استاندارد استفاده شد و اطلاعات در 2 بخش توسط 28 سؤال جمع آوری گردید. بمنظور ارزیابی ریسک حریق بیمارستان­ها از روش ارزيابي مهندسي ريسک حريق (FRAME) استفاده شد.

 

یافته‎ها: 48 نفر (36/1%) از شاغلین را مردان و 85 نفر (63/9%) را زنان تشکیل می­دادند. نتایج نشان داد میانگین (انحراف معیار) نمره آگاهی ایمنی حریق در افراد قبل و بعد از مداخله آموزشی افزایش یافته (به ترتیب 10/62 (3/20) و 15/40 (2/66)) و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود(0/001P<). نتایج ارزیابی ریسک حریق نشان داد بالاترین نمره ریسک در بیمارستانهای مورد بررسی مربوط به ریسک افراد بوده و در کلیه موارد نمره ریسک بالاتر از نمره 1 می باشد. پس از ریسک افراد، بالاترین نمره ریسک مجموع مربوط به ریسک ساختمان و محتویات بود. نتایج ارزیابی ریسک حریق پس از مداخله آموزشی نشان داد ریسک مجموع ساختمان و محتویات از 0/588 به 0/423، ریسک مجموع افراد از 4/174 به 3/408 و ریسک مجموع فعالیت از 0/543 به 0/498 کاهش یافته است.

 

نتیجه‎گیری: نتایج این مطالعه بخوبی وضعیت آگاهی پرسنل اتاق عمل را نسبت به خطرات حریق نشان داد و مشخص کرد اجرای برنامه­های آموزشی بنحو شایسته­ای می­تواند علاوه بر افزایش سطح آگاهی شاغلین، منجر به کاهش سطح ریسک حریق شده و وضعیت ایمنی اتاق­های عمل را بهبود بخشد. لذا اجرای برنامه­های آموزشی بایستی جزء فعالیت­های روتین بیمارستان­ها قرار داده شود.