رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه آقای حمید رضا گراوند دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش جامعه نگر در نظام سلامت

 

حمید رضا گراوند دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش جامعه نگر در نظام سلامت روزشنبه 29دی ماه 1403 از پایان نامه خود با عنوان " بررسی شیوع پدیکلوزیس در مدارس ابتدایی شهرستان کوهدشت و برخی عوامل مرتبط با آن در سال 1401به راهنمایی دکتر شاهرخ ایزدی و مشاوره خانم دکتر فرشته زمانی و مشاور آماری آقای دکتر آوات فیضی دفاع نمودند.

چکیده :

مقدمه :  آلودگی به شپش، از عوامل مهم سنجش سطح بهداشت فردی در جامعه است و می‌تواند باعث مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی در دانش‌آموزان گردد. پدیکلوزیس نوعی پدیکلوزیس آلودگی انگلی است که با وجود پیشرفت اقدامات درمانی همچنان به عنوان یک معضل بهداشتی درجهان شناخته می شود. این بیماری در دختران و نیز در سنین مدرسه شیوع بیشتری دارد. هدف اولیۀ مربیان بهداشت مدارس،کنترل آلودگی به شپش با شناسایی دانش آموزان مبتلا و پیشگیری از عود آلودگی در آنان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع پدیکلوزیس در مدارس ابتدایی شهرستان کوهدشت و عوامل مرتبط با آن در سال 1401 انجام شد.

مواد روش ها:  این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی- مقطعی بود .جامعه آماری شامل 2600نفر از دانش آموزان ابتدایی شاغل به تحصیل در مدارس شهرستان کوهدشت بود.که در 130 خوشه 20نفری که توزیع هر خوشه در بین مدارس با استفاده از جدول اعداد تصادفی انجام شد.2524 نفر در مطالعه شرکت نمودندکه پرسشنامه برای آن ها تکمیل شد.داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار STATA نسخه 17و آزمون های آماری ، کای دو ،همبستگی پیرسون ، آزمون تی مستقل با استفاده از جداول و نمودارهای آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار ) تجزیه و تحلیل گردید.

یافته ها: 

بر اساس یافته ها، شیوع پدیکلوزیس در مدارس ابتدایی شهرستان کوهدشت در سال 1401، 20/ 13% برآورد شد. بیشترین شیوع پدیکلوزیس در کودکانی که شغل پدرشان کشاورزی و شغل مادرشان کارمند  و سطح تحصیلات پدر فوق لیسانس وبالاتر و سطح تحصیلات مادر دیپلم و بالاتر بود. اختلاف شیوع پدیکولوزیس به تفکیک سطح تحصیلات پدر و مادر از نظر آماری معنی دار بود (p<0.001).  بالاترین شیوع پدیکلوز درخانوارهای 8 تا 10 مشاهده شد (p<0.001). شانس ابتلا به پدیکلوز در دانش آموزانی که اطرافیان مبتلا داشته اند در مقایسه با دانش آموزانی که اطرافیان غیر مبتلا داشته اند 87 / 519 برابر بوده است(p<0.001). شانس ابتلا به پدیکلوز در دانش آموزان پسری که موی بلند داشته اند در مقایسه با دانش اموزان پسری که موی کوتاه داشته اند 38 / 37 برابر بوده است(p=.011). میانگین ابتلا به پدیکولوزیس در دانش آموزان دختری که موی بلند داشته در مقایسه با آنهایی که موی بلند نداشته بیشتر و این اختلاف از نظر آماری معنی دار مشاهده شد(p=0.041). شانس ابتلا به پدیکلوز در دانش آموزانی که موی مجعد داشته اند در مقایسه با دانش آموزانی که موی صاف داشته اند 57 / 3 برابر بوده است(p<0.001). میانگین تعداد دفعات استحمام در مبتلایان  به پدیکلوز  بطور  معنی داری پایین بود (p=0.028).

نتیجه گیری: 

عوامل موثر بر آلودگی به شپش سر با مسائل اجتماعی- اقتصادی و رفتاری مرتبط بودند. با توجه به یافته های حاصل از مطالعه حاضر، می توان اظهار نمود که هنوز شیوع پدیکلوزیس در مدارس ابتدایی شهرستان کوهدشت و عوامل مرتبط با آن در سال 1401 بالا است و لزوم توجه به آن ضروری به نظر می رسد. فاکتورهایی همچون شغل پدر بویژه  شغل کشاورزی، شغل کارمندی مادر، سطح تحصیلات پدر و مادر، بعد خانوار، ارتباط زیاد با اطرافیان فرد مبتلا (همکلاس ها و اعضای خانواده) ، بلندی و نوع حالت موی سر و تعداد دفعات استحمام درهفته به عنوان مهمترین عوامل مرتبط با شیوع پدیکلوزیس می تواند مد نظر قرار گیرند و در مجموع این یافته‌ها می‌تواند در طراحی برنامه‌های پیشگیری و کنترل پدیکولوزیس مفید باشد.