رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه خانم الناز حیدری کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای وایمنی کار

الناز حیدری دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت حرفه ای وایمنی کار روز چهار شنبه 28 شهریور 1403 از پایان نامه خود با عنوان " ارائه چارچوبی برای شناسایی عوامل موثر بر عملکرد شناختی کاربران ربات های صنعتی"به راهنمایی دکترمهناز شاکریان و مشاوره دکتررضا اسماعیلی دفاع کردند.

چکیده

مقدمه: به تعاملات میان انسان و ربات‌ها، تعاملات انسان – ربات گفته می‌شود، و معمولا آن را با [1]HRI عنوان می‌کنند. تعامل انسان و ربات اغلب شامل کمک یا ارائه بازخورد به عملکرد یک شریک انسانی یا همکاری برای تکمیل یک کار می­شود(1) در چنین سناریوی تعاملی سیستم روباتیک نیاز به درک حالت شناختی هم تیمی انسان دارد که ممکن است بر عملکرد کار تاثیر گذارد (1). تعامل شناختی انسان و ربات (HRI) یک حوزه تحقیقاتی است که با توسعه مدل‌های شناختی برای ربات‌ها و درک مدل‌های ذهنی انسان از ربات‌ها، به دنبال بهبود تعاملات بین ربات‌ها و کاربرانشان است(2). از آنجایی که امروزه ربات های صنعتی به طور فزاینده ای با کارگران تعامل دارند، آن­ها به ناچار به بخش جدایی ناپذیر از محیط کارکنان تبدیل خواهند شد(3). با رشد قابلیت­های ربات­ها، این احتمال به وجود می آید که آنها می­توانند عملکرد های سطح بالاتری را به عنوان اعضای تیم کامل ارائه دهند(4). این پایان نامه تجمیع روشمند عوامل شناختی تاثیر گذار بر عملکرد شناختی در کاربران ربات‌های صنعتی را که مورد تأکید ادبیات تحقیقاتی این حوزه است انجام داده است.

 مواد و روش‌ها: در مرحله نخست فراترکیب ( متاسنتز)[2] هفت مرحله ای به عنوان رویکرد کیفی پایه برای استخراج عوامل شناختی موثر بر عملکرد شناختی در کاربران ربات صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور اعتبارسنجی میزان توافق بر اقلام استخراجی، شاخص کاپا در سطح 857/ 0 مورد محاسبه قرار گرفت که نشان‌گر سطح مناسب اعتبار است. سپس الویت بندی عوامل شناسایی شده به کمک رویکرد های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) و استخراج نظر خبرگان انجام شد.  به منظور تکمیل مدل مطالعه و با هدف شناخت دقیق‌تر ارتباط میان عوامل شناسایی شده، از روش DEMATEL بهره جسته شد. در مرحله انتهایی تحقیق و پس از کشف ارتباطات میان عوامل، اولویت‌بندی آنها توسط فرآیند تحلیل شبکه‌ای ANP صورت گرفت. مطابق با روش، نظرات خبرگان در قالب ماتریس‌های تصمیم زوجی استخراج شد و در نهایت رتبه هر عامل در میان تمامی عوامل مشخص گردید.

یافته ‎ها: در مرحله اول از پژوهش نتایج حاصل از مرور سیستماتیک و تحلیل فرا ترکیب منابع متعدد و منتخب منتشر شده مرتبط با موضوع تحقیق منجر به کشف تعداد 15 عامل شناختی به عنوان ابعاد اصلی موثر بر عملکرد شناختی و  در بخش بعد نتایج به کار گیری روش دیمتل روی عوامل شناختی استخراج شده و در بخش نهایی نتایج حاصل از پیاده سازی روش ANP خلاصه شد.

نتیجهگیری: بر حسب تحلیل DEMATEL عامل «عدم توجه و یادگیری از اشتباهات گذشته» به عنوان صاحب نفوذترین عوامل بر سایر عوامل و عامل «پیش‌آگاهی/تجسم ذهنی راه حل» به عنوان تأثیرپذیرترین عامل مورد شناسایی قرار گرفت. و مطابق با روش ANP، نظرات خبرگان در قالب ماتریس‌های تصمیم زوجی استخراج شد و در نهایت رتبه هر عامل در میان تمامی عوامل مشخص گردید. مطابق با نتایج این تحلیل، در بین عوامل استخراجی، «اعتقاد کورکورانه به ربات»، «عدم توجه و یادگیری از اشتباهات گذشته» و «تفاوت در ادراک کاربران» در رتبه‌های اول تا سوم قرار گرفتند. 

کلید واژه‏ها: تعامل انسان ربات، ربات صنعتی، همکاری انسان و ربات، عملکرد شناختی، عامل شناختی

 


 

[1]Human- Robot Intraction

[2]Meta-synthesis