دفاع پایان نامه اولین دانشجوی کارشناسی ارشد سلامت سالمندی در دانشکده بهداشت اصفهان
دوشنبه 19 شهریور1403 مریم شیردژم دانشجوی کارشناسی ارشد سلامت سالمندی از پایان نامه خود با عنوان "بررسی ارتباط مصرف داروهای نامناسب وکموربیدیتی با کیفیت زندگی سالمندان شهر اصفهان در سال1402" به راهنمایی دکترمجید رحیمی و مشاوره دکتر آوات فیضی دفاع نمودند.
چکیده
زمينه و هدف: چند بيماري، پلي فارمسي و مصرف داروهاي بالقوه نامناسب در سالمندان شايع است كه بر كيفيت زندگي آنها تاثير مي گذارد. این مطالعه به بررسی ارتباط بین مصرف داروهای بالقوه نامناسب ، پلیفارمسی، کموربیدیتی و کیفیت زندگی در میان سالمندان ایران میپردازد.
روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی 500 سالمند در شهر اصفهان انجام شد. در این مطالعه ابزارهای مورد استفاده معیارBeers، پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان و استفاده از شاخص کموربیدیتی چارلسون بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری نرم افزارspss نسخه 22 آنالیز شد.
یافتهها: یافتههای ما مربوط به سالمندان ساکن در جامعه اصفهان نشان داد که شیوع PIM=61.6 درصد و شایعترین دسته دارویی مربوط به مسکنها، میانگین نمره کیفیت زندگی (0.08 ± 0.86) و ضعیفترین حیطه کیفیت زندگی مربوط به وضعیت خواب سالمندان بود. میانگین امتیاز CCI= 1.40 ± 3.63و شایع ترین بیماری سالمندان چربی خون، فشار خون و دیابت بود. پس از تعدیل متغیرهای مداخله گر، رابطه منفی بین (CCI (B=-0.009(SE=0.0027، P<0.001) و PIM (B =-0.03(SE=0.007) با کیفیت زندگی سالمندان مشاهده شد P<0.001.
نتیجهگیری: مصرف داروهای بالقوه نامناسب و بیماریهای همراه در جمعیت سالمند ما بالاست و این متغیرها با کیفیت زندگی در این جمعیت ارتباط منفی دارند. تعداد کمی از پزشکان خانواده تحصیلکرده در زمینه طب سالمندی در ایران وجود دارد. سیاستگذاران باید به این مسائل توجه کنند.
کلیدواژه ها: سالمندان، فهرست داروهای بالقوه نامناسب، کموربیدیتی، پلی فارمسی، کیفیت زندگی