دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد جامعه نگر گرایش آموزش مجازی جامعه نگر سرکار خانم زهرا سرلک

زهرا سرلک چهارشنبه 20 تیرماه 1403 از پایان نامه خود با عنوان" بررسی عوامل مرتبط با خودبیمارانگاری در دوران پاندمی کرونا در زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز تحت پوشش شبکه بهداشت و درمان شهرستان الیگودرز در سال 1400" به راهنمایی دکتر زینب حیدری در دفتر گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دفاع نمودند.

مقدمه و هدف:بیماری کووید- 19 علاوه بر اثرات جسمانی، اثرات روانی نظیر استرس، اضطراب و اختلالاتی روان‌پزشکی همچون خودبیمارانگاری را ممکن است در پی داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه مقطعی بررسی عوامل مرتبط با خودبیمارانگاری در دوران پاندمی کرونا در زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز تحت پوشش شبکه بهداشت و درمان شهرستان الیگودرز در سال 1400 بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی 267 نفر از زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز تحت پوشش شبکه بهداشت و درمان شهرستان الیگودرز در سال 1400 که به‌صورت نمونه‌گیری سهمیه‌ای و تصادفی منظم انتخاب‌شده بودند بررسی شدند. علاوه بر اطلاعات دموگرافیک و مامایی پرسشنامه خودبیمارانگاری 36 سؤال ایوانز (Evans) توسط مادران باردار تکمیل شد. یافته‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین نمره پرسشنامه خودبیمارانگاری در زنان  برابر 4/ 18±1/ 34 با دامنه 10 تا 67 بود. 5/ 31 % زنان بدون اختلال، 7/ 27 % در گروه‌ مرزی، 2/ 8 % خفیف، 2/ 14 % متوسط و  3/ 18 %شدید ازنظر خودبیمارانگاری دسته‌بندی شدند. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین  نمره خودبیمارانگاری  با سن فرد (r=0.217, p=0.001) ،  سن همسر( r=0.159, p=0.009) ، سن حاملگی( r=0.170, p=0.005)، تعداد سقط( r=0.490, p=0.001)  و مرده زایی( r=0.159, p=0.009)   همبستگی مثبت و معنی‌داری دارد.

نتیجه‌ گیری:  در دوران پاندمی کووید-19 تعداد قابل توجهی از مادران باردار اختلال روان‌پزشکی خودبیمارانگاری را دارند که در این میان مادران باردار با میانگسن سنی بالاتر سن حاملگی بیشتر  ، سابقه سقط ومرده زایی بیشتر  در معرض خطر بیستری می باشند که ضرورت این مادران از نظر خود بیماری انگاری غربالگری گردند.

کلید واژه: خودبیمار انگاری، کووید-19، بارداری