دفاع پاياننامه کارشناسی ارشد آموزش جامعه نگرسرکارخانم معصومه سلیمیان
معصومه سلیمیان چهارشنبه 25 بهمن 1402 از پایان نامه خود با عنوان" بررسی شیوع و عوامل مرتبط با اضطراب و افسردگی پس از زایمان در پاندمی کووید- 19 در شهرستان لنجان - اصفهان در سال 1400" به راهنمایی تهمینه دادخواه تهرانی و مشاوره دکتر محمد جواد طراحی و معصومه پیرهادی در دفتر گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دفاع نمودند.
چکیده
مقدمه: احساس غم اندوه پس از زایمان درمیان مادران بسیار رایج بوده و اگر بیشتر از ده روز ادامه یابد، افسردگی پس از زایمان نامیده می شود. اضطراب پس از زایمان نیز شایع است. عوامل زیادی در بروز اضطراب و افسردگی پس از زایمان موثر هستند. بیماری همه گیر کووید-19 به عنوان یک بحران بزرگ بهداشتی،کشورهای زیادی را تحت تاثیر قرار داده و با پیامدهای نامطلوب بهداشت روان در همگان به ویژه گروههای آسیب پذیر همراه است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اضطراب و افسردگی در دوران همه گیری کووید-19 و عوامل مرتبط با آن می¬باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی روی 360 نفر از مادرانی انجام شد که در پاندمی کووید-19 در سال 1400 زایمان کرده و جهت واکسیناسیون دو ماهگی شیرخوار خود به مراکز جامع سلامت شهری و روستایی وابسته به شبکه بهداشت و درمان شهرستان لنجان مراجعه کردند. جمع آوری داده ها با 3 پرسشنامه با حضور پژوهشگر انجام گردیده که عبارتند از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ادینبورگ برای سنجش افسردگی و پرسشنامه بک جهت سنجش اضطراب. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار و فراوانی) و استنباطی (آزمون T مستقل، تحلیل واریانس، آزمون مجذور کای و فیشر) استفاده شد. P value < 0.05 معنی دار در نظر گرفته شد و تحلیل ها با نرم افزار SPSS انجام شد.
یافته ها : هیچیک از عوامل دموگرافیک با اضطراب و افسردگی ارتباط معنی داری نداشت. عوامل مرتبط با اضطراب پس از زایمان عبارت بودند از خواستگی بارداری، سندرم قبل از قاعدگی، اختلاف زناشویی، محل مراقبت از اطرافیان مبتلا به کووید-19، رعایت اقدامات بهداشتی پیشگیرانه توسط مادر در پاندمی کووید-19، حوادث استرس زا و حمایت خانوادگی.
عوامل مرتبط با افسردگی پس از زایمان عبارت بودند از سندرم قبل از قاعدگی، اختلاف زناشویی، ابتلای مادر به بیماریهای مزمن، محل مراقبت از مادر مبتلا به کووید-19، رعایت اقدامات بهداشتی پیشگیرانه توسط مادر در پاندمی کووید-19، حوادث استرس زا و حمایت خانوادگی.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد اغلب مادران اضطراب و افسردگی نداشته و شیوع اضطراب و افسردگی پس از زایمان در زنان به ترتیب 27 % و20 % است. همچنین میانگین نمرات اضطراب و افسردگی در سطح بدون اضطراب و بدون افسردگی می باشد. هم اضطراب و هم افسردگی با سندرم قبل از قاعدگی، اختلاف زناشویی، رعایت اقدامات بهداشتی پیشگیرانه توسط مادر در پاندمی کووید-19، حوادث استرس زا و حمایت خانوادگی ارتباط معنی داری دارند. به علاوه خواستگی بارداری و محل مراقبت از اطرافیان مبتلا به کووید-19 نیز با اضطراب و ابتلای مادر به بیماریهای مزمن و محل مراقبت از مادر مبتلا به کووید-19 نیز با افسردگی ارتباط معنی داری دارند.
کلید واژه ها: افسردگی پس از زایمان ، اضطراب، اقدامات پیشگیرانه، حمایت اجتماعی،کووید-19.