رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پايان‌نامه کارشناسي ارشد آموزش جامعه نگر جناب آقای محمود مختاری 

 

 محمود مختاری   روز یکشنبه 8 بهمن 1402 از پایان نامه خود  با عنوان" ا ارزشیابی " برنامۀ مراقبت لیشمانیوز جلدی ( سالک )"  و تاثیر آن بر شیوع و هزینه های مربوط به تشخیص و درمان بیماری در منطقه تحت پوشش مرکز بهداشت شماره دو  اصفهان  طی  سالهای 1387 الی 1400

" به راهنمایی دکتر محمد رضامراثی و مشاوره  آقای جواد رمضان پور در دفتر گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دفاع نمودند.

چکیده

مقدمه: سالک نوعی بیماری انگلی پوستی مشترک بین انسان و حیوان از جمله جوندگان است.  پیچیدگی های اپیدمیولوژیک در حلقه انتقال (مخازن و ناقلین گوناگون و همچنین اقلیم منطقه ) موجب شده است مراقبت و کنترل بیماری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد . لذا برنامۀ مراقبت بیماری سالک  (لیشمانیوز جلدی )  توسط وزارتخانه متبوع با هدف کاهش بروز و شیوع بیماری و دسترسی همه جمعیت در معرض خطر به خدمات بهداشتی ، تشخیصی و درمانی سالک تدوین شده است.

روش‌کار :  این مطالعه بصورت  پانل های مقطعی و بوم شناسی (اکولوژیک)  با داده های سالانه  برای ارزشیابی برنامۀ  مراقبت  بیماری سالک و تاثیر آن بر روند بروز و شیوع بیماری و هزینه های مربوط به تشخیص و درمان بیماران طی سالهای 1387 الی 1400 در مناطق سالک خیز  تحت  پوشش مرکز بهداشت شماره دو اصفهان انجام شد . اطلاعات مورد نیاز از مستندات موجود در بایگانی واحدهای  آمار و  مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت شماره دو اصفهان ،  پورتال نظام ثبت  اطلاعات  بیماریهای واگیر  وزارت بهداشت و درمان و  مستندات موجود در گروه  پیشگیری و مراقبت بیماریهای واگیر (بیماریهای زئونوز) معاونت بهداشتی دانشگاه جمع آوری گردید.

یافته‎ها: کمترین شیوع  بیماری  مربوط به سال 1390  (6 /3 در هزار نفر) و بیشترین شیوع بیماری مربوط به سال 1400 ( 9 /10 در هزار نفر) می باشد . در سالهای 1393  ( 6 /9) و 1394 ( 6 /10) افزایش شدید شیوع بیماری مشاهده شده است. کمترین تعداد زخم  در بیماران مربوط به سال 1391  ( 112 زخم) و بیشترین تعداد زخم مربوط به سال 1394 ( 1190 زخم ) می باشد . کمترین  هزینه  انجام  شده  برای اجرای  برنامه با احتساب شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی   مربوط  به  سال 1393   (مبلغ 860 /584 /1 ریال ) و  بیشترین  هزینه  مربوط  به  سال    1400  (707 /243 /11  ریال ) می باشد .  کمترین  مبلغ  سرانه  هزینه های  اجرای برنامه  به ازای  هر نفر مربوط  به  سال 1393 ( 63ریال) و بیشترین مبلغ سرانه مربوط به سال 1400 ( مبلغ  400ریال) بوده است .

همبستگی بین اختلاف نسبی شیوع بیماری  و هزینه های انجام شده بررسی و مشاهده شد که این همبستگی منفی می باشد ، یعنی تاثیر مداخلات انجام شده در تشخیص و درمان بیماری و مداخلات آموزشی بر شیوع بیماری محسوس و قابل تامل می باشد . با توجه به اطلاعات حاصل از پژوهش مشاهده شد که قسمت قابل توجهی از هزینه ها صرف مداخلات میدانی و مبارزه با ناقل و مخزن بیماری سالک  می گردد ، در حالی که اثر گذاری  سایر مداخلات نیز قابل تامل  بوده است .

 بحث و نتیجه گیری:

 از آنجایی که امکان ریشه کنی بیماری  سالک  وجود ندارد ، با توجه  به  اطلاعات  به دست آمده از  پژوهش  و مقايسه جمعیت کانونها،  همبستگی بین اختلاف نسبی شیوع بیماری  و هزینه مداخلات ، چنین استنباط می شود که هزینه های اجرای این برنامه با شیوع بیماری و هزینه های تشخیص و در مان  رابطه داشته است.  با در نظر گرفتن شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی ، بوجه در نظر گرفته شده برای این برنامه  متغیر بوده است و افزایش اعتبارت شاید بخاطر کاهش قدرت خرید کالا و خدمات مصرفی بوده است. با در نظر گرفتن همبستگی منفی بین اختلاف نسبی شیوع و هزینه ها، توجه بیشتر بر تشخیص و درمان بیماران و بخصوص آموزش (کارکنان نظام سلامت و جامعه) می تواند تاثیر بیشتری بر شیوع بیماری داشته باشد . با توجه  به این موارد  به نظر می رسد اجرای برنامه مراقبت بیماری لیشمانیوز جلدی (سالک) نیاز به بازنگری و ایجاد اصلاحات در روند اجرای برنامه دارد . 

کلیدواژه‏ها:   ارزشیابی  ، لیشمانیوز ، شیوع  ، کانون