رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت

فائزه طاهری کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت روز دوشنبه 29 آبانماه 1402از پایان نامه خویش با عنوان "بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقا مهارت های زندگی در کودکان کار محله های حاشیه نشین شهر اصفهان_یک رویکرد اکولوژیکال" به راهنمایی دکتر زهره فتحیان و مشاوره دکتر محمد جواد طراحی دفاع نمودند.

 

 

چکیده

مقدمه:

افزایش حاشیه نشینی در اطراف کلانشهرها و وجود عوامل خطر بیشتر در این محله ها، مشکلات بسیاری را برای کودکان و نوجوانان بوجود می آورد. با توجه به وجود فقر و بیکاری در بین والدین، بسیاری از کودکان و نوجوانان مجبور به انجام کار و درامدزایی برای خانواده در سنین پایین هستند. از آنجا که در این سنین، اکثر آنها مهارت های بسیار کمی در برخورد با عوامل خطر دارند و با توجه به اینکه بر اساس نتایج مطالعات، یادگیری مهارت های زندگی در پیشگیری از شیوع رفتارهای پرخطر در کودکان، نقش کلیدی دارد،  این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقا مهارت های زندگی در  کودکان کار محله های حاشیه نشین شهر اصفهان انجام شد.

مواد و روش‌ها:

این مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی همراه با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل است. نمونه پژوهش حاضر 90 کودک کار 10 تا 15 سال  ساکن در محله های حاشیه نشین شهر اصفهان بودند. جهت انجام مداخله بر اساس نظر کارشناسان  معاونت اجتماعی شهرداری و آمار و ارقام موجود، دو محله حاشیه نشین که از نظر شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شباهت بیشتری با هم داشتند، انتخاب و به تصادف به محله آزمون و کنترل تقسیم شدند. پس از انجام مطالعه مقطعی که در هر دو محله انجام شد، از هر محله45  کودک کار به روش تصادفی، از بین کودکان کار،  انتخاب و پس از بررسی معیارهای  ورود و کسب رضایت از آنها و والدینشان به مطالعه وارد شدند. مداخله آموزشی شامل 4 جلسه آموزشی برای گروه آزمون و فعالیت های آموزشی در سطح محله آزمون بود. پرسشنامه تهیه شده در 3 مرحله سنجش(قبل، بلافاصله بعد و 2ماه پس از مداخله آموزشی)توسط افراد گروه آزمون و کنترل تکمیل و داده های حاصل از آن از طریق نرم افزار spss نسخه 23 و آزمون های آماری مناسب تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها:

میانگین سنی افراد گروه آزمون و کنترل به ترتیب 11.66±1.58 و 11.66±1.56 بود. اکثریت شرکت کنندگان ملیت ایرانی داشته ودر مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل بودند. میانگین نمرات حمایت اجتماعی درک شده(P=0.011)، انتظارات پیامد(P=0.007) و سه بعد تحصیلی(P=0.004)، اجتماعی(P˂0.001) و هیجانی(P˂0.001) خودکارآمدی و همچنین میانگین نمرات مهارت های ارتباطی(P˂0.001)، مهارت تصمیم گیری(P=0.014)، حل مسئله(P=0.001) و مقابله با استرس (P=0.002)در گروه آزمون قبل،بلافاصله بعد و دوماه بعد از مداخله آموزشی به طور معنادار افزایش داشت.

نتیجه‎گیری:

استفاده از استراتژی های مناسب با تاکید بر ابعاد مختلف خودکارامدی در کودکان میتواند نتیجه موثری در ارتقای مهارت های زندگی در کودکان این محلات داشته باشد

کلیدواژه‏ها: کودکان کار ، مهارت های زندگی، محله های حاشیه نشین