دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد سرکار خانم رقیه بازگیردر تاریخ ۱۲ مهر ۱۴۰۲
رقیه بازگیر کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تاریخ ۱۲ مهر ۱۴۰۲ از پایان نامه خود با عنوان "تدوین ابزار رتبه بندی ایستگاه های کاری جوشکاری بر مبنای پارامترهای عوامل زیان آور محیط کار " با راهنمایی دکتر مسعود ریسمانچیان و مشاوره دکتر مهناز شاکریان دفاع نمودند.
چکیده
مقدمه: فرایند جوشکاری یکی از مهمترین مهارتهای شناختهشده است که بدون آن پیشرفت کل صنایع قابلتصور نیست مطالعه حاضر با هدف تدوین ابزار رتبه بندی ایستگاههای کاری جوشکاری بر مبنای پارامترهای عوامل زیانآور محیط کار صورت گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از منظر هدف، کاربردی و از منظر روش، جزء پژوهشهای توصیفی است که شامل دو بخش نظری و میدانی میباشد. بخش نظری آن بر اساس مطالعات کتابخانهای بود و از روش متاسنتز استفاده گردید. در بخش میدانی، جهت رتبهبندی عوامل مؤثر شناساییشده از نظرات پنل خبرگان بهره گرفته شد. همچنین بهمنظور تعیین وزن شاخصها از روش بهترین – بدترین و از ابزار پرسشنامه مقایسه زوجی مبتنی بر روش مذکور استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده گردید.
یافتهها: در نهایت از نتایج بدست آمده از بخش نظری ابزاری در 5 بخش شامل بخش ارگونومی، عوامل فیزیکی، عوامل شیمیایی، دستورالعمل های بهداشتی و تجهیزات حفاظت فردی در مجموع با 77 سوال طراحی گردید. بررسی نتایج حاصل از محاسبه ضرایب وزنی عوامل آسیب زای شغلی فرایند جوشکاری با استفاده از روش BWM نشان داد که بر اساس نظر پنل خبرگان حیطه عوامل شیمیایی با وزن ۳۵۶/۰ رتبه اول را کسب کرده است. حوزه عوامل فیزیکی با وزن 0/229 رتبه دوم و حوزه عوامل ارگونومیکی با وزن 0/173 در رتبه سوم قرار دارند براي اندازهگيري پايايي از شاخصي به نام ضريب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار عددی آن 955/0 بدست آمد و همچنین ضریب همبستگی ابزار 0/994 شد.
نتیجهگیری: تدوین ابزار رتبه بندی ایستگاههای کاری جوشکاری میتواند به ما کمک کند تا اقدامات مناسبی را برای کاهش خطرات و بهبود شرایط کار در این محیط ایجاد کنیم و خطرات جانی و غیرجانی در این شغل به حداقل رسیده و سطح ایمنی و بهداشتی در فرآیند جوشکاری بهبود یابد
كليدواژهها:
جوشکاری، تکنیک بهترین_ بدترینBWM))، متاسنتز