دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد جامعه نگر در نظام سلامت سرکار خانم لیلا شمسی
لیلا شمسی روز چهارشنبهئ 24 خرداد 1402 از پایان نامه خود با عنوان" بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر یادگیری سیار بر دانش و خودکارآمدی انجام واکسیناسیون در مراقبین سلامت شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان خمینی شهر در سال 1401" به راهنمایی خانم دکتر مژگان جانی قربان و مشاوره خانم سهیلا محمدی دفاع کردند.
مقدمه: خدمات واکسیناسیون از مهمترین خدمات حوزه سلامت است. انجام واکسیناسیون به صورتی که بیشترین رضایت وکمترین عوارض درگروه هدف را داشته باشداز اهداف واولویت های نظام سلامت در این حوزه می باشد لیکن وجود فاصله بین درک مراقبین سلامت از دانش و صلاحیت مهارتی خود در انجام واکسیناسیون با عملکرد واقعی آنان لزوم اجرای برنامه های آموزشی در جهت ارتقائ دانش و عملکرد مراقبین سلامت در انجام واکسیناسیون را مطرح می نماید. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر یادگیری سیار بر دانش و خودکارآمدی انجام واکسیناسیون در مراقبین سلامت انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی میدانی در مرداد وشهریور 1401 بر روی 100 نفر ازمراقبین سلامت شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان خمینی شهر که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند انجام شد.کلیه افراد دارای پست سازمانی مراقب سلامت با حداقل 6 ماه سابقه کارودارای تمایل به شرکت در پژوهش دارای شرایط ورود به مطالعه بودند .جهت گروه آزمون 2 جلسه آموزشی معرفی اهداف، نحوه ی انجام مداخله ، مرور برنامه کشوری واکسیناسیون و پیامد های نامطلوب ایمن سازی برگزار شد.سپس با تشکیل یک گروه در شبکه های اجتماعی فیلم ها و فلوچارت های آموزشی در خصوص واکسیناسیون و موارد بالینی به اشتراک گذاشته شد.پرسش وپاسخ روزانه صورت گرفت همچنین اپلیکیشن آموزشی نحوه انجام واکسیناسیون قابل نصب بر روی گوشی موبایل در اختیار آنان قرار گرفت، نحوه استفاده از آن آموزش داده شد و از آنان خواسته شد تا در مدت یک ماه اجرای مداخله از آن استفاده کنند. ابزارگردآوری داده هاشامل :پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، دانش و خود کار آمدی مراقبین سلامت در خصوص واکسیناسیون بود .روایی وپایایی این پرسشنامه های محقق ساخته بررسی وتایید گردید .این پرسشنامه ها قبل و یک ماه بعد از انجام مطالعه در اختیار هر دو گروه آزمون وکنترل قرار گرفت و توسط آنان پاسخ داده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه23 و با آزمون های تی تست و تی مستقل تحلیل شد.
نتایج: یافته های مطالعه نشان داد که از لحاظ سن(0/503=P)، سابقه کار (0/818=p)، رشته تحصیلی(0/895=p)، تحصیلات(0/901=p)، وضعیت تاهل(0/493=p)، وضعیت استخدام(0/691=p)، بین دو گروه آزمون وکنترل تفاوتی وجود نداشته است. قبل از مداخله تفاوت معنی دار آماری از لحاظ دانش (0/427=p) و خودکارآمدی (0/733=p)، بین دو گروه وجود نداشته است. اما پس از مداخله بین دو گروه از نظر دانش (0/0001>p)، و خودکار آمدی (0/035=p)، تفاوت معنی دار آماری دیده می شود.میانگین نمره دانش و خودکارآمدی در گروه آزمون قبل وبعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری داشته است (0/004=P<0/0001، P ) لیکن در گروه کنترل میانگین نمره دانش و خودکارآمدی تفاوت معنی دار آماری نشان نمی دهد(0/642=p=0/057،p).
نتیجهگیری: از آموزش مبتنی بر یادگیری سیار می توان در جهت ارتقاء دانش و خودکارآمدی انجام واکسیناسیون و توانمندسازی مراقبین سلامت در این زمینه بهره گرفت.