رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد بهداشت محیط سر کار خانم سحر صادقی عرفان

 

روز دوشنبه 24بهمن 1401سحر صادقی عرفان از پایان نامه خود با عنوان"بررسی غلظت گاز رادون در داخل ساختمان­های مدارس و مهدکودک­های شهر کرمانشاه در سال 1400"به راهنمایی اساتید دکتر یعقوب حاجی زاده ودکتر مقداد پیر صاحب و مشاوره دکتر کیومرث شرفی دفاع نمودند.

چکیده

مقدمه: رادون و محصولات حاصل از استحاله آن مسئول، %50 از دوز کلی ناشی از منابع پرتوگیری طبیعی هستند. بر­اساس تحقیقات موجود، استنشاق گاز رادون منجر به سرطان ریه می­شود. با توجه به اهمیت سلامت کودکان در سنین رشد و سپری نمودن ساعاتی از روز در مدارس، اندازه­گیری گاز رادون در این محیط­ها ضروری به نظر می­رسد. بر این اساس، این مطالعه با هدف تعیین میزان گاز رادون در مدارس ابتدایی و مهدکودک­های شهر کرمانشاه در طول سال 1400 انجام شد.

مواد و روش­ها: این مطالعه  به ­صورت توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی (Cross-Sectional) و به مدت یک سال انجام گرفت. با رعایت توزیع مکانی و به صورت تصادفی در مجموع، 24 مدرسه ابتدایی و مهدکودک­­ شهر کرمانشاه (شامل 12 مدرسه ابتدایی و 12 مهدکودک) انتخاب شدند. از هر مکان در 4 نوبت (در ماه میانی هر فصل) و در هر نوبت در سه نقطه داخل و خارج از مدرسه و مهد کودک، در هر فصل 72 نقطه و در چهار فصل 288 ننقطه، سنجش گاز رادون با استفاده از دستگاه رادون­سنج SARAD مدل RTM1688-2  انجام شد. داده­های جمع­آوری شده در نرم افزار SPSS نسخه 25 آنالیز آماری شد.

یافته­ ها: میانگین غلظت گاز رادون در مهدکودک­ها و در مدارس ابتدایی شهر کرمانشاه در طول دوره یکساله به ترتیب Bq/m3 6/1±36/83  و Bq/m3 7/5±30/96  بدست آمد. بیشترین غلظت گاز رادون در فصل زمستان (Bq/m334/77) و کمترین غلظت آن در فصل تابستان (Bq/m332/09)  سنجش شد. ارتباط مستقیم و معنی­داری­ بین میانگین غلظت گاز رادون و مساحت کلاس وجود داشت (0/05P˂ ). با این حال ارتباط معنی­داری بین قدمت ساختمان با غلظت گاز رادون مشاهده نگردید (0/05P˃ ). میانگین غلظت گاز رادون در محوطه بیرون ساختمان­ها Bq/m3 42/12  بدست آمد که در فصل زمستان کمتر از فصول دیگر بود. همچنین در زمستان مقدار گاز رادون در زیرزمین بیشتر از بقیه طبقات ساختمان­ها بود. میانگین غلظت گاز رادون در تهویه مصنوعی (Bq/m3 6/9 ±34/6) به­طور معنی­داری بیشتر از تهویه طبیعی (Bq/m3 8/5±96/30) بود. با کاهش رطوبت میانگین غلظت گاز رادون افزایش یافت؛ با این حال ارتباط معنی­داری بین غلظت آن و سایر متغیرها (دما و سرعت باد بیرون) مشاهده نشد (05/0P ˃). بیشترین غلظت گاز رادون در ساختمان با مصالح آجر-سنگ-سیمان-تیرآهن با میانگین Bq/m359/5  کمترین غلظت آن در ساختمان با مصالح آجر-سنگ-سیمان- بتن آرمه با میانگینBq/m3 30/5 مشاهده شد و دیوارهای گرانیتی (Bq/m37/2±38/15) غلظت بیشتری نسبت به دیوارهای پوشیده از گچ و رنگ (Bq/m33/8±28/5) منتشر کردند. همچنین غلظت گاز رادون درساختمان با سقف کاذب نسبت به سقف با گچ و رنگ بیشتربود. دوز مؤثر سالیانه در مدارس ابتدایی و مهدکودک­های شهر کرمانشاه به ترتیب برابر msv/y 0/112و msv/y 0/133 برآورد شد و همچنین بیشترین دوز مؤثر سالیانه در فصول زمستان و پاییز به دست آمد.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج می­توان نتیجه­گیری نمود که میانگین کلی غلظت گاز رادون در مدارس ابتدایی و مهدکودک­های ارزیابی شده در شهر کرمانشاه از میزان غلظت استاندارد پیشنهاد شده توسط سازمان بهداشت جهانی (Bq/m3 100)، سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (Bq/m3 148) و کمیسیون بین المللی حفاظت رادیولوژیک (Bq/m3300) کمتر بود. لذا می­توان گفت که میزان گاز رادون در مدارس و مهدکودک­ها  از نظر مواجهه با دانش­آموزان و سلامتی آنها، در سطح ایمن می باشد.

واژگان کلیدی: گاز رادون، مدارس و مهدکودک، کرمانشاه، دوز مؤثر