رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد خانم بتول قوامی

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد جامعه نگر  در نظام سلامت گرایش سلامت باروری

بتول قوامی  روز یکشنبه 23 بهمن 1401 از پایان نامه خود با عنوان"بررسی ارتباط سواد سلامت باروری با پیروی از توصیه های باروری سالم  در زنان شهر لردگان سال 1400" به راهنمایی خانم دکتر فاطمه محمدی و مشاوره خانم دکتر زهرا سهرابی و خانم دکتر زیبا رئیسی دفاع کردند.

چکیده:

مقدمه: تصمیم گیري در مورد فرزندآوري و باروری یکی از وقایع عمده ي زندگی زوجـین اسـت کـه بـه نوبه ی خود تحت تأثیر بسیاري از جنبه هاي زندگی از قبیل سطح سواد سـلامت، وضـعیت اقتـصادي، فرهنگی و اجتماعی خانواده میباشد. سواد سلامت عنصرى مهم در توانايى يك زن براى چگونگی درگير شدن بافعاليتهاى ارتقاى سلامت و پيشگيرى براى خود و فرزندانش محسوب می شود. با اهمیت این موضوع مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت باروری با پیروی ازتوصیه های  باروری سالم  در زنان شهر لردگان در سال 1400 انجام شد.

 روش:این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی(Cross sectional) می باشد که طی آن 230 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان لردگان به مطالعه وارد شدند. نمونه گیری با انتخاب نمونه ها  به صورت  سهمیه ای انجام شد. بدین صورت که ازتمام 6 مرکزشهر لردگان نمونه گیری به روش آسان انجام شد. داده هـا بـا اسـتفاده از پرسشنامه سواد سلامت باروری، چک لیست اطلاعات دموگرافیک و باروری و چک لیست پیروی از توصیه های باروری سالم گردآوری شد و تحلیل با استفاده از نرم افزارspss20  ، آمار توصیفی و تستهای آماری همبستگی پیرسون و اسپیرمن ، تی تست و کای اسکوئر صورت گرفت.در کلیه آزمونها سطح معناداری 0/05 در نظر گرفته شد.

یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت باروری زنان 18/99±43/80 بود و اکثریت آنها از نمره ی متوسط سواد سلامت باروری برخوردار بودند. استفاده از روش پیشگیری از بارداری با شکست کم در52/22 درصد از زنان، بارداری برنامه­ریزی شده در 78/28 درصد از زنان، رعایت فاصله­ی صحیح فرزند آوری در 40/87درصد از زنان و انجام مراقبت­های قبل بارداری در 26/27درصد از زنان وجود داشت. آزمون های آماری نشان داد میانگین امتیاز سواد سلامت باروری در زنان استفاده کننده از روش پیشگیری با شکست کم به طور معناداری بالاتر از زنانی بود که از روش پیشگیری با شکست کم استفاده نکرده­ بودند. میانگین سواد سلامت باروری در زنانی که بارداری برنامه­ریزی شده داشته­اند بطور معناداری بیشتر بود. ارتباط معناداری بین نمره سلامت باروری  با  سطح تحصیلات یالاتر و شاغل بودن زنان وجود داشت. در  زنانی که بارداری برنامه ریزی نشده داشتند میانگین سن نسبت به سایرین به صورت معناداری بالاتر بود وکمتر فاصله صحیح بین بارداریها را رعایت می کردند. با افزایش سطح تحصیلات فراوانی  استفاده از روش پیشگیری با شکست کم افزایش و رعایت فاصله صحیح فرزند آوری کاهش می یافت. همچنین زنان شاغل بیشتر از روشهای پیشگیری با شکست کم استفاده می کردند اما کمتر فاصله صحیح بین بارداریها را رعایت می کردند . 

نتیجه گیری :

با توجه به اهمیت سواد سلامت مادران در ارتقاء سلامت کل جامعه و خانواده و همچنین اهمیت نقش آموزش ساختارمند در جهت ارتقاي سلامت مادران، ارتقای دانش زنان در راستای افزایش سواد سلامت باروری ضروری به نظر می رسد .

کلید واژه ها:

سواد سلامت، سلامت باروری، زنان، روشهای تنظیم خانواده