رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد آقای شهاب مرادیان عالم

شهاب مرادیان عالم روز یکشنبه 23 بهمن 1401 از پایان نامه خود با عنوان" بررسی تاثیر آموزش حرکات اصلاحی در کاهش شکایات اختلالات اسكلتي-عضلانی ناحیه کمر در بهورزان هنگام کار با کامپیوتر" به راهنمایی خانم دکتر سارا کریمی و مشاوره آقایان دکتر محمد جواد طراحی و دکتر وحید ولیپور دهنو دفاع کردند.

چکیده

مقدمه: اختلالات اسکلتی–عضلانی مرتبط با کار، از جمله شایع­ترین آسیب های شغلی محسوب می­شوند. کمردرد فراوان­ترین اختلال اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان اداری و کاربران رایانه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر 12 هفته حرکات اصلاحی ویلیامز بر روی کاهش کمردرد بهورزان دو شهرستان سلسله (الشتر) و نورآباد انجام شد.

مواد و روش‌ها: مطالعه­ی حاضر از نوع مداخله­ای و مقطعی می­باشد که بر روی تمامی بهورزان دو شهرستان سلسله و نورآباد، به روش نمونه­گیری سرشماری و خوشه­ای طی سال 1400 انجام شد. از میان 196 بهورز این دو شهرستان، 36 نفر از شهرستان سلسله و 60 بهورز شهرستان نورآباد دارای کمر درد با استفاده از پرسشنامه نوردیک شناسایی گشتند. پس از یکسان­سازی از لحاظ سن، جنس، BMI و قد، افراد به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم شدند و پوسچر کاری آن­ها با استفاده از روش RULA ارزیابی گردید. پس از برگزاری کلاس آموزشی، از بهورزان گروه مداخله خواسته شد تا حرکات اصلاحی ویلیامز، شامل کشیدن عضلات پشت ران، شیب لگن، دو زانو به قفسه سینه، پارتیشن بندی­ها، حلقه­های حلقوی و کشش چهارسر ران، را به مدت 12 هفته انجام دهند. در نهایت، اطلاعات حاصل از پرسشنامه­ها جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 22 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

یافته‎ها: در مجموع، 25 مرد (34.7%) و 47 زن (65.3%) در مطالعه شرکت نمودند که بیشترین تعداد افراد مورد بررسی (62.5%) دارای مدرک دیپلم بودند. بررسی­ها نشان داد که نمره RULA بعد از مداخله، بطور معناداری در گروه مداخله کمتر از گروه شاهد می­باشد. قبل از انجام حرکات اصلاحی، نمره به دست آمده از روش RULA برای هر دو گروه مداخله و شاهد، سطح 2 را نشان می­داد اما پس از انجام حرکات ورزشی، 13 نفر (36.1%) از 36 نفر گروه مداخله، بهبود یافته و در سطح 1 قرار گرفتند و وضعیت شکایات اسکلتی-عضلانی 11 نفر (30.6%) نیز بهبود یافت.

نتیجه‎گیری: لذا با توجه به مکانیزه شدن مشاغل فیزیکی، پیشرفت تکنولوژی و افزایش استفاده از رایانه و همچنین با توجه به اهمیت سلامت کارمندان، از جمله بهورزان، لازم است که دولت با اتخاذ استراتژی مناسب و موثر در ادارات، گامی موثر در راستای بهبود و همچنین پیشگیری از بروز چنین اختلالاتی بردارد.

 

کلیدواژه‏ها: اختلالات اسکلتی-عضلانی، حرکات اصلاحی، پرسشنامه نوردیک، ارزیابی پوسچر، روش RULA