رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط خانم فرشته طالبی

دوشنبه 19 دی 1401 فرشته طالبی از پایان نامه خود با عنوان" بررسی غلظت فلزات سنگین موجود درکمپوست مورداستفاده در فضای سبز شهری و ارزیابی خطرات ناشی از بلع تصادفی آن در افراد در معرض(کودکان،کشاورزان و کارگران)"با راهنمایی دکتر امیر حسین نافذ و مشاوره دکتر مهناز نیک آیین و دکتر فرزانه محمدی دفاع نمودند.

 

چکیده

مقدمه: رشد سریع جمعیت، همراه با افزایش صنعتی شدن وسوء مدیریت پسماندهای جامد شهری(Municipal Solid Waste) نه تنها منجر به پیامدهای زیان‌بار زیست‌محیطی شده، بلکه به علت استفاده‌ی شهرداری‌ها ازکمپوست ناپایدار در فضای سبز شهری می‌تواند خطرات سلامت عمومی را نیز به همراه داشته باشد. بنابراین لازم است ارزیابی خطرات بالقوه فلزات سنگین مرتبط با کاربرد کمپوست در فضای سبز شهری و پارک‌ها صورت گیرد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه شامل: بررسی غلظت فلزات سنگین شاخص در کمپوست MSWو ارزیابی خطر ناشی از بلع تصادفی فلزات سنگین MSW پخش‌شده در فضای سبز شهری و پارک‌ها توسط کودکان ، کشاورزان و کارگران بود. ابتدا سنجش غلظت فلزات (مس، کروم، کبالت،  نیکل، روی، کادمیوم، سرب) و در مرحله‌ی بعد پارامترهای فیزیکوشیمیایی(pH، EC، CEC ، رطوبت،C/N ) و بیولوژیکی‌(GI) مورد آزمایش قرار گرفت و سپس ارزیابی خطر با توجه به غلظت فلزات سنگین شاخص انجام و احتمال خطر به دست آمد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد درکمپوست مورداستفاده درفضای سبز شهری اصفهان، غلظت سرب در 43/2درصد از نمونه ها از استاندارد ایران وفلز کادمیوم در43/2درصد نمونه ها از استانداردWHO و در87/4درصدازاستانداردایران بیشتربود. پارامترpH (8/93-7/37) وC/N با میانگین17/12درحد استانداردکمپوست درجه دو ایران و GI با میانگین66/55 کمتر از حداستاندارد بدست آمد.شاخص خطر  (HI)فلزات برای کودکان ، کشاورزان و کارگران کمتراز یک است که نشان دهنده ی عدم وجود خطرات بهداشتی این فلزات است.همچنین آنالیز حساسیت نشان دادکه غلظت فلزات، میزان تماس و دوره تماس به ترتیب بیشترین تاثیر را در میزان خطر برآورد شده دارند.

نتیجه‌گیری: به‌طورکلی کمپوست ناپایدار سبب کاهش حاصلخیزی کود وسمیت گیاهی می شود. اگر چه  شاخص خطر (HI) برای کودکان ، کشاورزان و کارگران کمتر از یک محاسبه شد ولی به علت خاصیت تجمعی فلزات در طولانی مدت در گیاهان و ورود آن به زنجیره غذایی لازم است غلظت تمام فلزات از جمله سرب و کادمیوم در کمپوست مورد استفاده در محدوده استاندارد باشد. همچنین لازم است جداسازی ازمبدأ و تلاش سازمان‌های مسئول جهت تهیه کمپوست پایدار جهت توزیع در فضای سبز شهری صورت گیرد.

 

کلیدواژه‌ها: کمپوست، فضای سبز شهری، فلزات سنگین، پسماند، ارزیابی خطر