رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت سرکارخانم زهرا ابوطالبی

دوشنبه 14 آذر 1401 زهرا ابوطالبی از پایان نامه خود با عنوان" بررسی تاثیر مداخله آموزشی آرامسازی بر استرس، اضطراب و افسردگی معلمان زن مقطع ابتدایی اصفهان در دوران پاندمی کرونا"با راهنمایی دکتر پیرزاده دفاع نمودند.

چکیده:

مقدمه: با نظر به این که سطح استرس شغلی، اضطراب و افسردگی در میان معلمان بالا است و استرس و اضطراب بر کار و کیفیت زندگی معلمان اثر گذار است، بنابراین استفاده از روش های مقابله با استرس، اضطراب و افسردگی حائز اهمیت است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی آرام سازی بر استرس، اضطراب و افسردگی در معلمان زن مقطع ابتدایی اصفهان در دوران کرونا در سال 1399 انجام گرفت.

روش ها: مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی و بر روی 100نفر از معلمان زن ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه 3 اصفهان که به طور تصادفی در دو گروه 50 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند انجام گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سنجش استرس، اضطراب و افسردگی DASS42 در سه زمان (قبل از مداخله، 10 روز بعد از مداخله و یک ماه بعد از مداخله) بود. مداخله آموزشی آرامسازی در گروه مداخله به صورت آموزش آنلاین و افلاین مبتنی بر مدل اقتصاد زیست انرژی و انجام تمرینات روان تنی در 6 جلسه در طی 6 هفته انجام گرفت. اطلاعات حاصل از پرسشنامه نیز  توسط نرم افزار spss25 و آزمون های آزمون تی مستقل، آزمون تی جفتی و R.M ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: قبل از مداخله تفاوت معناداری در نمره استرس، اضطراب و افسردگی در بین دو گروه مداخله و کنترل مشاهده نشد. اما 10 روز پس از مداخله میانگین نمره استرس، اضطراب و افسردگی در گروه مداخله به طور معناداری کاهش یافته ولی در گروه کنترل معنادار نشد.میانگین نمره افسردگی، استرس و اضطراب در گروه مداخله  10 روز بعد از مداخله آموزشی آرامسازی به ترتیب 51/6±16/9، 78/7±22/14 و 4/89± 8/02 بود که نسبت به قبل از مداخله آرامسازی کاهش معناداری داشت. همچنین در دوره پیگیری یک ماهه این کاهش افسردگی،استرس و اضطراب در گروه مداخله ثابت ماند. همچنین نتایج نشان داد از میان تمرینات آرام سازی تمرین تنفس شکمی و مراقبه در مدت زمان بیشتری نسبت به سایر تمرینات توسط معلمان انجام شد.

نتیجه گیری: با توجه به اثر بخشی معنادار مداخلات کوتاه مدت آرامسازی در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی و ارتقا سلامت روان معلمان و توانمند سازی آن ها در کنترل تنش ها و هیجانات منفی خود توصیه می شود که تکنیک های کوتاه مدت آرامسازی از قبیل تنفس شکمی و مراقبه به تمامی معلمان جهت کاهش استرس، اضطراب و افسردگی و بهبود سلامت روان آموزش داده شود.

کلید واژگان: آرامسازی، استرس، اضطراب، افسردگی، معلمان،Covid19