رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای سرکار خانم فاطمه دهقانی

 

روز چهارشنبه شانزده آذرماه 1401 فاطمه دهقانیاز پایان نامه خویش با عنوان " بررسی سطح شاخص های استرین گرمایی فیزیولوژیک و ادراکی بر روی شاغلین مبتلا به دیابت نوع 2 در صنعت "با راهنماییدکتر سیامک پورعبدیان و مشاوره دکتر حبیب اله دهقان دفاع نمودند.

چکیده

مقدمه: : در محیط های کاری صنایع مختلف از جمله صنعت فولاد، عوامل زیان آور متنوعی وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها، تنش گرمایی است. تنش گرمایی در افراد مبتلا به دیابت نوع2 با افراد سالم متفاوت است. با توجه به عوارض ناشی از دیابت، قرار گرفتن در معرض گرما، ممکن است منجر به مشکلاتی در تنظیم دمای بدن شود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی 30 نفر مرد شاغل در صنعت انجام گرفت. ابتدا افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در شغل خود به طور طبیعی با گرما مواجهه داشتند، انتخاب و افراد سالم با آن ها همسان سازی شدند. سپس شاخص های ضربان قلب، دمای عمقی بدن، دمای پوست، PSI و PeSI در آن ها قبل و بعد از مواجهه با گرما اندازه گیری و ثبت شد. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و معادل ناپارامتریک آن، آزمون من ویتنی یو مورد ارزیابی و تجزیه تحلیل قرار گرفت.

یافته‎ها: در این مطالعه در گروه مبتلا به دیابت نوع2 نسبت به گروه کنترل پس از 30 دقیقه مواجهه با گرما تفاوت معناداری در متغیر ها مشاهده نشد. پس از یک ساعت مواجهه با گرما بین دو گروه دیابت نوع2 و کنترل به ترتیب، میانه ضربان قلب 115 و 99 (008/0 =P)، میانگین دمای عمقی بدن 6/37 و 95/36  (001/0>P) ، میانگین PSI 01/3 و 08/2 (021/0P = ) و میانگین PeSI 82/7 و 12/6 (032/0P =) بود که به طور معناداری تفاوت داشت، این درحالی بود که میان دمای پوست دو گروه پس از یک ساعت مواجهه با گرما اختلاف معناداری مشاهده نشد.

نتیجه‎گیری: نتایج این مطالعه نشان داد کارگران مبتلا به دیابت نوع 2 شاغل در محیط کاری گرم، در معرض استرین گرمایی بیشتری نسبت به کارگران سالم در همان محیط هستند.

 

کلیدواژه‏ها: استرس گرمایی، دیابت نوع2 ، شاخص استرین فیزیولوژیک، شاخص استرین ادراکی، بیماری های شغلی