رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای جناب آقای مهدی خادمیان

 

مهدی خادمیان  دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای روز چهارشنبه 18 آبانماه از پایان نامه خود با عنوان "مقایسه عملکرد ارگونومی شناختی بین افراد دیابتی (نوع 2)و غیر دیابتی در اپراتور های کنترل نوبت کار" و به راهنمایی  دکتر احسان حبیبی و مشاوره اساتید مهندس اکبر حسن زاده ، دکتر منصور سیاوش و مهندس جواد غلامیان دفاع نمودند.

چکیده

مقدمه: امروزه نوبت کاری به صورت یک ضرورت زندگی درآمده است.تحقیقات زیادی در زمینه نوبت کاری انجام شده است. برخی از این تحقیقات مربوط به اثرات نوبت کاری بر سلامت افراد می باشد. دیابت یکی از بیماری های است که تحت تاثیر نوبت کاری قرار می گیرد . دیابت می تواند موجب کاهش عملکرد ارگونومی شناختی افراد گردد. و از این طریق آمادگی افراد برای انجام وظایف محوله را تحت تاثیر قرار دهد. اپراتوری کنترل یکی از مشاغلی است که نیاز به تسلط و عملکرد ارگونومی شناختی بالا جهت انجام صحیح وظایف دارد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه عملکرد ارگونومی شناختی بین افراد مبتلا به دیابت نوع 2و غیر دیابتی دراپراتور های کنترل نوبت کار انجام می گردد.

مواد و روش‌ها:

 این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و به صورت مقطعی انجام گردید. در این مطالعه 80 نفر از اپراتورهای کنترل نوبت کار صنایع با توجه به بررسی پرونده پزشکی انتخاب گردید و به دو گروه افراد مبتلا به دیابت (40  نفر )و افراد غیر دیابتی (40  نفر)تقسیم گردیدند .سپس عملکرد ارگونومی شناختی هر دو گروه توسط آزمون های استروپ(Stroop test) ، زمان واکنش(REACTION TIMER) و خستگی ذهنیFlickr Fusion) ) در سه مرحله ابتدا ، میانه و انتهای شیفت کاری اندازه گیری گردید.

یافته ها: میانگین انحراف معیار سه متغیر زمان واکنش، زمان تست استروپ و تعداد خطاها در کارگران مبتلا به دیابت در هر سه نوبت بیشتر از افراد غیر دیابتی بود. نمره خستگی ذهنی بین دو گروه تفاوت آماری نداشت. همچنین از نظر خستگی روانی در هیچ یک از سه مرحله (شروع، وسط و پایان نوبت کاری) بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p>).

‎ بحث و نتیجه­گیری

نوبت کاری به عنوان یکی از ضروریات جوامع صنعتی ، اختلالات زیادی را در زندگی کارکنان ایجاد نموده است. این اختلالات در سطوح مختلف، زندگی کارکنان را تحت تاثیر خود قرار داده است .در افراد مبتلا به برخی بیماری ها ، این تاثیرات می تواند پررنگتر باشد. تاثیرات نوبت کاری بر سلامت کارکنان می تواند به صورت آنی یا طولانی مدت بروز نماید. تاثیرات پدید آمده می تواند سلامت جسمی و روانی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. در مقالات گوناگونی به تاثیرات جسمی نوبت کاری پرداخته شده است . لیکن اثرات روانی نوبت کاری نیز قابل چشم پوشی نمی باشد، چرا که می تواند موجب خطای انسانی گردد.در مقالات زیادی به این موضوع اشاره گردیده است که علت بسیاری از حوادث، خطای انسانی می باشد.این مسئله از این رو حائز اهمیت می باشد که ارزیابی اولیه عملکرد شناختی افراد نمی تواند گویای توانایی آنها برای کار در شرایط خاص و زمان متمادی باشد. امروزه رویکرد گزینش افراد در مشاغل به سمت ارزیابی توانایی های شناختی افراد رفته است. که این مورد می تواند از بسیاری از خطا های انسانی ناشی از عدم تناسب شغلی جلوگیری نماید ولی باید به این موضوع دقت نمود که شرایط مختلف می تواند تغییرات عملکرد شناختی افراد را در طی نوبت کاری تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه نیز با همین رویکرد طراحی گردید. تا بتوانیم تغییرات عملکرد شناختی افراد مبتلا به دیابت و افراد غیر دیابتی را در طول شیفت کاری ارزیابی نماییم .