دفاع سرکار خانم مینا امیری از پایان نامه خود با عنوان" بررسی شیوع یبوست و ارتباط با عوامل مرتبط با آن در سالمندان مقیم شهر شهرضا در سال 1399
دفاع پایان نامه کارشناس ارشد جامعه نگر
روز چهارشنبه 12 مرداد 1401 سرکار خانم مینا امیری از پایان نامه خود با عنوان" بررسی شیوع یبوست و ارتباط با عوامل مرتبط با آن در سالمندان مقیم شهر شهرضا در سال 1399"با راهنمایی جناب آقایان دکتر مجید رحیمی و مهندس اکبر حسن زاده دفاع نمودند.
چکیده:
مقدمه: یبوست نوعی بیماری با علتهای متعدد است که کیفیت زندگی افراد را به خطر انداخته و با اختلال در کیفیت زندگی سالمندان همراه است. با توجه به شیوع بالای یبوست در بین جمعیت سالمندان و هم چنین هزینههای بالای درمان و تبعات آن در زندگی سالمندان، این پژوهش به بررسی شیوع یبوست در سالمندان، میزان شیوع یبوست در بین آنان و بررسی تاثیر انجام فعالیت بدنی، وضعیت تغذیه، یماریها و مشکلات دندانی بعنوان برخی از روشهای پیشگیری کننده موجود برای مواجهه با این معضل پرداخته است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی بوده که بر روی 196 نفر از افراد بالای 60 سال شهر شهرضا و به صورت نمونه تصادفی ساده انجام گردیده است. ابتدا سالمندان از نظر داشتن یبوست طبق معیار ROM3 ارزیابی و وارد مطالعه شدند. سپس با استفاده ازپرسشنامه حاوی مشخصات دموگرافیک و سوالات ویژگی های فردی و نسخه ترجمه شده پرسشنامه فعالیت بدنی سالمندان(PASE)[1] و سوالات مرتبط از سامانه سیب، اطلاعات مورد نیاز اخذ گردید. پس از تکمیل پرسشنامه ها و نمره گذاری، داده ها وارد نرم افزار SPSS شده و بررسی انجام شد.
یافتهها: نتایج بیانگر این است که بین یبوست با نمره کلی مشکلات دندانی ، مصرف مایعات میوه و سبزیجات ، مصرف بیش از پنج دارو و داروهای ضد افسردگی، با سوابق بیماری های روده بزرگ و بیماری های ناحیه مقعد ، ابتلا به سکته مغزی یا ناتوانی های حرکتی ، میزان فعالیت فیزیکی سالمندان و مشخصات دموگرافیک جنسیت در سالمندان مقیم جامعه شهر شهرضا ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین بین مصرف مسکن های قوی ،قرص کلسیم ،آهن ،داروی فشار خون ،داروی ادرار آور ،کم خونی و کم کاری تیروئید ، سابقه جراحی شکم و مشخصات دموگرافیک ( شغل و تحصیلات) در سالمندان شهر شهرضا ارتباط معناداری مشاهده نشده است.
نتیجهگیری: . با تمرکز بر وضعیت فعالیت بدنی سالمندان، آموزش سالمندان در خصوص مصرف زیادتر مایعات، میوه و سبزیجات و حفظ دندانها و مرتفع نمودن مشکلات دندانی آنها میتوان نسبت به برنامهریزی جهت کاهش احتمال ابتلاء و بهبود یبوست در آنها اقدام و عوارض جانبی ناشی از این بیماری را کاهش داد.
کلیدواژهها: یبوست، فعالیت بدنی، سالمندان.
[1] The Physical Activity Scale for the Elderly