دفاع پایان نامه زهرا خواجه ورنامخواستی دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای

جلسه دفاع از پایان نامه زهرا خواجه ورنامخواستی دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تحت عنوان" بررسی تأثیر درخشندگی و دمای رنگ  منابع روشنایی بر میزان دقت، زمان انجام واکنش و خستگی ذهنی در شرایط آزمایشگاهی" به راهنمایی دکتراحسان حبیبی  و مشاوره دکترحبیب الله دهقان روز سه شنبه 2 خرداد  ماه 1403 در دفتر گروه برگزار گردید.

مقدمه: روشنایی نامطلوب می‌تواند بر سیستم بینایی و کارایی ذهنی شاغلین تأثیر داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر درخشندگی و دمای رنگ  بر میزان دقت، زمان واکنش و خستگی ذهنی و چشمی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی در تابستان سال 1401 در بین 12 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. برای اندازه‌گیری خستگی ذهنی از روش Flicker Fusion، برای بررسی خستگی چشمی از پرسشنامه رجبی و برای تعیین میزان دقت و زمان انجام واکنش از روش BATTERY استفاده شد. از دو لامپ با دمای رنگ 3000  و 6000 کلوین (K) و در سه زاویه 15، 30 و 45 درجه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آماره‌های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی) و تحلیلی (T-test مستقل و آنالیز واریانس) بوسیله نرم افزار SPSS.26 انجام شد.

یافته‎ها: در هر دو دمای رنگ K6000 و K3000 بیشترین و کمترین میزان خستگی چشمی به ترتیب در زوایه 15 و 45 درجه بود، بیشترین و کمترین نمره خستگی ذهنی به ترتیب در زاویه 45 درجه و 15 درجه بود. با افزایش زاویه تابش و دمای رنگ  میانگین تعداد خطا کاهش یافت. تفاوت معنا‌داری در زوایای مختلف در میانگین نمره خستگی ذهنی و چشمی بین دمای رنگ K6000 و K3000 در سطح 0/001 وجود داشت.

نتیجه‎گیری: دمای رنگ و زاویه قرارگیری منابع روشنایی می‌تواند در ایجاد خستگی چشمی و ذهنی مؤثر باشد. با زیاد شدن زاویه تابش، میزان خستگی چشمی و ذهنی کاهش یافت. همچنین با افزایش زاویه میانگین تعداد خطا کاهش یافته بود.