دستیابی به روشی پرقدرت در تصفیه پسابهای صنعتی

"اجرای روش ازن زنی در جهت استحصال پساب در فاضلاب تصفیه خانه شهرک صنعتی اشترجان با کمک محققان دانشگاهی"

در نشست خبری ترجمان دانش که در اردیبهشت 1402 برگزار گردید، دکتر محمد مهدی امین به ارایه دستاورد های مطالعه خود بررسی کارایی فرایند تلفیقی ازناسیون – غشایی جهت استحصال پساب تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی اشترجان پرداخت. در جهان امروز رشد روزافزون صنعت ، معضل بزرگی بنام پسابهای صنعتی را بدنبال داشته که یک چالش به تمام معنا برای محیط زیست به حساب می آید ، بعلاوه نیاز صنعت به آ ب به میزان چشمگیری رو به فزونی است ، از سویی محدودیت منابع آب ، افزایش جمعیت کشور و تغییرات شرایط اقلیمی نیزوضعیت کم آبی را روز به روز بحرانی ترمیکند، و یافتن راهکارهای مناسب علمی و اقتصادی جهت حفظ منابع آب و استفاده بهینه و حداکثری از آب موجود ، را نه تنها یک ضرورت بلکه بعنوان یک اقدام اندیشمندانه مطرح می سازد. بدین سبب مدیران بخشهای صنعتی بدنبال یافتن راهکارهای مناسب برای استحصال هر چه بیشتر آب از پسابهای صنعتی و بازگرداندن آب به چرخه مصرف هستند و بدیهی است که مراکز علمی و نخبگانی در هر ( که همان دانشگاهها و پژوهشکده ها هستند ) مرجع اصلی در یافتن روشهای صحیح و کاربردی در حوزه های عملیاتی محسوب میشوند و باید به کمک صنعت بیایند. از آنجا که استان اصفهان بیشترین تعداد شهرکهای صنعتی در کشور را دارد و در نتیجه موضوع پسابهای صنعتی از اهمیت بیشتری برخوردار است ، لذا ضرورت مدیریت صحیح و دانش محورفاضلابهای صنعتی جایگاه ویژه تری پیدا میکند. از این رو شرکت شهرکهای صنعتی بعنوان محور و مسئول اصلی شهرکهای صنعتی طی هماهنگی و مشارکت با دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به بیان مشکل پرداخته و از دپارتمان بهداشت محیط دانشگاه درخواست همکاری علمی نمود . پژوهشی که در اینجا مورد تبیین و توضیح قرار میگیرد حاصل این همکاری است و خوشبختانه نتایج بسیار ارزشمندی به دنبال داشته است. دراین پژوهش که در شهرک صنعتی اشترجان و در یک بازه زمانی 5 ساله صورت گرفت در ابتدا روند تصفیه فعلی فاضلاب مورد بررسی قرار گرفته و سپس مراحل مختلف فرایند تصفیه شامل انعقاد، لخته سازی و ته نشینی، فیلتراسیون شنی، اولترافیلتراسیون، کربن فعال و اسمز معکوس با و بدون ازن زنی در سه نقطه مختلف بررسی شد. طبق نتایح پژوهش، ازن زنی باعث شد که میزان بار آلی وارد شده به غشاء، بسیار کم و ناچیز باشد. بر اساس مقایسه نتایج آزمایشات، کارایی و بازدهی ازن در حذف آلاینده ها متفاوت بود. با اینحال نتایج این مطالعه بازدهی بالای استفاده از سیستم ترکیبی فرایند غشایی با ازن را در مقایسه با حالت بدون ازنی و همچنین برتری تزریق ازن قبل از اولترافیلتراسیون نسبت به دو حالت دیگر از محل های استقرار سیستم ازنی را نشان داد. دراین نشست که اصحاب رسانه و نمایندگانی از صنایع حضور داشتند، دکتر امین به ارایه دستاورد های مطالعه پرداخت و اعلام کرد این مطالعه منجر به تصمیم گیری و برنامه ریزی جهت اجرای روش ازن زنی در تصفیه خانه شهرک صنعتی اشترجان شد و خوشبختانه مراحل اجرایی کار هم آغاز شده و امید میرود تا یکسال آینده طرح به بهره برداری برسد.