دفاع پایان نامه خانم مهندس سمندری دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط

جلسه دفاع کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط

در روز دوشنبه 23/12/1400 جلسه دفاع خانم مهندس سمندری دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط با عنوان" بررسی راندمان حذف آنتی بیوتیک های آموکسی سیلین و سفالکسین در تصفیه خانه های فاضلاب شهری (مطالعه موردی در شهر اصفهان) "با راهنمایی دکتر حسین موحدیان و مشاوره اساتید دکترفرزانه محمدی و دکتر کریم ابراهیم پور برگزار گردید.

چکیده‌ فارسی

مقدمه

آلودگی منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی به آلاینده های پرخطر و نوظهور دارویی و خصوصا آنتی بیوتیک ها، که یکی از پرکاربردترین داروها می باشند، از موضوعات اصلی در دهه‌های اخیر است. حضور این آلاینده‌ها، حتی در غلظت های پایین اثرات قابل ملاحظه‌ای بر محيط زیست و سلامت  انسان دارد و بايد حتی الامکان از ورود آنها به آبهای پذیرنده و خاک جلوگیری کرد. با توجه به اینکه پساب تصفیه خانه های فاضلاب از جمله مهمترین منابع ورود آنها به محیط زیست می باشند، هدف اصلی این مطالعه بررسی راندمان حذف آنتی بیوتیک ها در تصفیه خانه های فاضلاب شهری است. به این منظور، در این طرح جهت بررسی و مقایسه روش های تصفیه فاضلاب شهری و عملکرد آنها در حذف آنتی بیوتیک ها، تصفیه خانه فاضلاب شرق اصفهان به روش تلفیقی برکه های تثبیت و لاگون هوادهی، و تصفیه خانه فاضلاب جنوب اصفهان به روش لجن فعال بمنظور بررسی راندمان حذف آنتی بیوتیک ها در تصفیه خانه های فاضلاب شهری در نظرگرفته شده است.

مواد و روش‌ها

این مطالعه، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است، که جهت بررسی راندمان حذف آنتی بیوتیک های آمپی سیلین،         آموکسی سیلین، پنی سیلین، و سفالکسین که در گروه آنتی بیوتیک های پرمصرف و رایج بتالاکتام ها قرار دارند، در           تصفیه خانه های فاضلاب شهر اصفهان انجام شده است. نمونه ها از فاضلاب ورودی و پساب خروجی هر دو تصفیه خانه در 13 نوبت (جمعا 52 نمونه) جمع آوری گردید. آنالیز نمونه ها بلافاصله پس از انتقال آنها، در کلدباکس به همراه یخ خشک، به آزمایشگاه انجام شد. ابتدا نمونه ها سانتریفیوژ شده و سپس از فیلتر سرسرنگی عبور داده شد. تعیین مقادیر آنتی بیوتیک ها در فاضلاب ورودی و پساب خروجی تصفیه خانه های فاضلاب به کمک دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا ((HPLC انجام شد.

یافته‌ها

در تصفیه خانه فاضلاب شرق اصفهان به روش برکه تثبیت تلفیقی، میانگین راندمان حذف آنتی بیوتیکهای پنی سیلین 80/89 %، آمپی سیلین 22/86 % ، سفالکسین 75/78%، وآموکسی سیلین 35/34%  بدست آمد. در تصفیه خانه فاضلاب جنوب اصفهان به روش لجن فعال متعارف، میانگین راندمان حذف آنتی بیوتیک سفالکسین 65/87 % ، پنی سیلین 76/82% ، آمپی سیلین 85/66%، وآموکسی سیلین 82/54% می باشد.

نتیجه‌گیری

نتایج این مطالعه نشان داد تصفیه خانه های فاضلاب شهری شهر اصفهان قادر به حذف کامل آنتی بیوتیک ها نبوده، و به دلیل تخلیه پساب در آب رودخانه و یا استفاده از پساب جهت آبیاری محصولات کشاورزی بایستی تدابیری اندیشیده شود.

واژگان کليدي

باقیمانده آنتی بیوتیک ها، تصفیه خانه فاضلاب، لجن فعال، برکه تثبیت، راندمان حذف، آلاینده های نوظهور، بتالاکتام.