رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد سم شناسی محیط آقای محمد مهدی مهدی پور

 

محمد مهدی مهدی ‎پور دانشجوی رشته کارشناسی ارشد سم شناسی محیط روز دوشنبه 27 آذرماه 1402 از پایان نامه خود با عنوان"بررسی میزان مقاومت به کلر در جدایه‎ های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک از سیستم‎های آبی بیمارستانی" با راهنمایی دکتر مهناز نیک آئین دفاع نمودند.

چکیده

مقدمه: وجود بیوفیلم در سیستم‌های توزیع آب آشامیدنی در مراکز بهداشتی خطر قابل ‌توجهی برای امنیت میکروبی آب ایجاد می‎کند، به‌ ویژه زمانی که باکتری‌های بیوفیلم ویژگی‌های مقاومت ضد میکروبی را نشان می‌دهند. این مطالعه با هدف بررسی وقوع باکتری‎های مقاوم به آنتی ‎بیوتیک آمپی‎سیلین، سفتازیدیم، جنتامایسین و تتراسایکلین در بیوفیلم‎های سیستم‎های آب آشامیدنی بیمارستان‎ها انجام شد.

مواد و روش‌ها: نمونه برداری بیوفیلم از سیستم‎های آبی  شش بیمارستان شهر اصفهان انجام شد و در نهایت 41 نمونه مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه جهت جداسازی باکتری‎های مقاوم به آنتی‎ بیوتیک، به محیط کشت آنتی ‎بیوتیک‎های آمپی ‎سیلین، سفتازیدیم، جنتامایسین و تتراسایکلین اضافه شد و در مرحله بعد جدایه‎های مقاوم به آنتی‎ بیوتیک در معرض تماس با غلظت‎های کلر 0.5، 1.5، 2.5 و 4 میلی‎گرم بر لیتر در مدت زمان 5 و 30 دقیقه قرار گرفتند. باکتری‎هایی که نسبت به غلظت‎های بالای کلر مقاومت نشان دادند با استفاده از توالی یابی ژنی مورد شناسایی قرار گرفتند.

یافته ها: از 41 نمونه بیوفیلم جمع‌ آوری‌شده از بیمارستان‌ها، باکتری‎های مقاوم به آنتی ‎بیوتیک در 32 (78 درصد) نمونه شناسایی شد. در مجموع 109 کلنی باکتری مقاوم به آنتی ‎بیوتیک از سیستم‌های توزیع آب آشامیدنی بیمارستان‎ها جدا شد که باکتری‎های مقاوم به بتا-لاکتام، از جمله باکتری‎های مقاوم به سفتازیدیم و مقاوم به آمپی ‎سیلین بیشترین فراوانی را در بین باکتری‎های مقاوم به آنتی‎بیوتیک داشتند. مواجهه باکتری‎های مقاوم به آنتی‎بیوتیک با کلر آزاد در غلظت 0.5 میلی‎گرم بر لیتر نشان داد که 64 درصد از جدایه‎ ها، باکتری‎های مقاوم به کلر بودند. با این حال، افزایش غلظت کلر به 4 میلی‎گرم بر لیتر، فراوانی باکتری‎های مقاوم به آنتی‎بیوتیک را 91 درصد کاهش داد. باکتری‎های غالب مقاوم به کلر غالب شامل جنس‎های اسفینگوموناس، برووندیموناس، استنوتروفوموناس، باسیلوس و استافیلوکوکوس بودند که باسیلوس بیشترین فراوانی را نشان داد.

نتیجه ‎گیری: نتایج این مطالعه، خطر بالقوه تشکیل بیوفیلم در سیستم‌های توزیع آب آشامیدنی بیمارستان‌ها را برجسته می‎کند، که منجر به انتشار باکتری مقاوم به آنتی‎بیوتیک در محیط‌های بیمارستانی می‌شود که نگرانی بزرگی برای سلامت بیماران بستری در بیمارستان به‌ویژه افراد دارای نقص سیستم ایمنی است. پایش مقاومت مواد ضد‎میکروبی در سیستم‌های توزیع آب آشامیدنی بیمارستان‌ها می‌تواند در شکل‌دهی سیاست‌ها و شیوه‌های استفاده از مواد ضد‎میکروبی موثر بوده و کارایی آن‎ها را تضمین کند.

 

کلیدواژه ‏ها: بیوفیلم، آب بیمارستان، مقاومت آنتی‎بیوتیکی، مقاومت در برابر کلر ، عفونت‎های بیمارستانی