رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط جناب آقای بابک نادری

در تاریخ 2 آبان ماه 1401 جناب آقای بابک نادری از پایان نامه خود  با عنوان" بررسی غلظت فلزات سنگین در آب همودیالیز بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرضا و مقایسه آن با استانداردهای(EPh) و داروسازی اروپا((AAMI انجمن توسعه تجهیزات پزشکی"به راهنمایی دکتر حسین موحدیان عطارو مشاوره دکتر فرزانه محمدی دفاع نمودند.

چکیده

مقدمه: یکی از بیماری های شایع در کشور ایران نارسایی کلیوی مزمن است که این بیماران جهت ادامه حیات خود نیاز به فرآیند همودیالیز دارند که در هر مرحله از دیالیز حجم زیادی از آب با خون این بیماران در تماس مستقیم است. وجود آلاینده های شیمیایی نظیر فلزات سنگین درآب همودیالیز می تواند در کوتاه مدت , باعث ایجاد عوارض شدید در بیماران دیالیزی شود از این رو آب مورد استفاده در دستگاه همودیالیز قبل از استفاده با روش های اختصاصی تصفیه شود تا به حد استانداردهای مربوطه برسد. هدف از این مطالعه بررسی غلظت فلزات سنگین در آب همودیالیز بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرضا و مقایسه آن با استانداردهای انجمن توسعه تجهیزات پزشکی (AAMI) و داروسازی اروپا (EPh) می باشد .

مواد و روش ها : پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به صورت مقطعی به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین در آب همودیالیز بیمارستان امیرالمومنین(ع) شهرضا و مقایسه آن با استانداردهای انجمن توسعه تجهیزات پزشکی (AAMI) و داروسازی اروپا (EPh) از خرداد تا شهریور ماه 1400 بر روی 12 نمونه آب همودیالیز ورودی به دستگاه دیالیز انجام شده است . نمونه گیری , حفاظت نمونه ها و انجام آزمایشات طبق آخرین روش ارائه شده در کتاب روش های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شد و آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS v26 صورت گرفت و جهت مقایسه داده ها با استاندارد از آزمون آماری تی تست تک نمونه ای و ویل کاکسون استفاده شده است.

یافته ها : نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت کلر باقی مانده برابر صفر , میانگین هدایت الکتریکی برابر(µs/cm) 2/4 ± 75/24 و میانه PH برابر 7/6 , میانگین غلظت سدیم برابر (mg/l) 821/0 ± 216/4 , میانه غلظت منیزیم برابر(mg/l) 1/0 , میانه غلظت کلسیم برابر (mg/l) 3/0 , میانگین غلظت آلومینیوم برابر(µg/l) 7/4 ± 5/15 , میانگین غلظت روی برابر(µg/l) 9/16 ± 5/86 , میانه غلظت مس برابر(µg/l) 8/10 و میانه غلظت سرب برابر(µg/l) 5/3 می باشد. در نمونه های جمع آوری شده هدایت الکتریکی آب در 100 درصد نمونه ها کمتراز استاندارد , pH آب در  100 درصد نمونه ها مطابق استاندارد , غلظت سدیم آب در 100 درصد نمونه ها  پایین تر از استاندارد , غلظت منیزیم آب در 100 درصد نمونه ها پایین تر از استاندارد , غلظت کلسیم آب در 92 درصد نمونه ها  پایین تر از استاندارد , غلظت آلومینیوم آب تنها در  8 درصد نمونه ها پایین تر از استاندارد , غلظت روی آب در 83 درصد نمونه ها پایین تر از استاندارد , غلظت مس آب در  100 درصد نمونه ها پایین تر از استاندارد و غلظت سرب آب در 58 درصد نمونه ها پایین تر از استاندارد بدست آمد.

نتیجه گیری : یافته های این مطالعه و مقایسه آن با استانداردهای AAMI و EPh نشان داد که سیستم اسمز معکوس واحد دیالیز توانسته است مقادیرpH  , کلر باقی مانده , هدایت الکتریکی , سدیم , منیزیم , مس ,کلسیم , روی و سرب را تا حدود استاندارد کاهش دهد ولی نتوانسته است مقدارآلومینیوم را تا حد استاندارد کاهش دهد که می تواند سلامتی بیماران دیالیزی را به خطر اندازد.

کلیدواژه ها:آب همودیالیز-شهرضا-بیمارستان-فلز سنگینمهرماه 1401