رفتن به محتوای اصلی
x

دفاع پایان نامه کارشناس ارشد سرکار خانم اشرف مشایخی

دفاع پایان نامه کارشناس ارشد جامعه نگر

 در تاریخ 25/05/1401 سرکار خانم اشرف مشایخی از پایان نامه خود با عنوان"بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر آگاهی ، نگرش و عملکرد مادران کودکان تشنج کرده ناشی از تب  در بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران" به راهنمایی خانم دکتر آسیه پیرزاده دفاع نمودند.

 

چکیده پژوهش

مقدمه: تشنج ناشی از تب شایع‌ترین اختلال تشنجی در کودکان است که در 2 تا 5 % از آنها در جهان و3 تا 4% در ایران حادث میشود و  نسبت به دیگر انواع تشنج‌ها، پیش‌آگهی عالی دارد .اهمیت مسأله  از جهاتی چون  عوارض مغزی عصبی، ضربه ناشی از سقوط و یا بروز ناگهانی و غیرمنتظره در مکان یا زمان نامناسب ، عوارض داروها، اضطراب و تشویش والدین  ، افت تحصیلی و...باشد .مادر به عنوان اولین مراقب کودک ، بیش ترین نقش را در حفظ سلامتی وی دارد و لازم است که دانش و آگاهی  وعملکرد مناسب برای تغییر رفتار را به دست آورد تا موجب کاهش دفعات و مدت  حمله تشنج و پیشگیری از اسیبهای حین تشنج با آموزش موثر شود. یکی از بهترین راه های اموزش ، استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی با برگزاري كلاس آموزشي است و بیشتر در پیشگیري بیماري نقش دارد . اساس این الگو بر روي انگیزه  براي عمل است که چگونه ادراك ایجاد انگیزه و حرکت میکند و با تغییر در اعتقادات سبب تغییررفتار میشود (6).

مواد و روش ها:پژوهش حاضر يک مطالعه نیمه تجربی بر روی مادران با کودکان زير 5 سال مراجعه کننده به مرکز طبی کودکان تهران بوده ودر سال 1399-1400 انجام  شد. جامعه مورد پژوهش مادران دارای کودکان تشنج کرده زیر 5 سال که به بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران مراجعه کرده اند. معیارهای ورود شامل داشتن یک کودک تشنج کرده زیر 5 سال، داشتن اطلاعات کامل خانوار و شماره تماس و همچنین تکمیل یک فرم رضایت نامه در ابتدای مطالعه و پس از دریافت اطلاعات درمورد اهداف مطالعه.معیارهای خروج شامل عدم تمایل به ادامه مشارکت به هر دلیل در مطالعه و غیبت بیش از یک جلسه اموزشی بود. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه انجام شد. در این مطالعه آگاهی نمونه ها قبل از جلسات آموزشی کمتر از میزان متوسط بود که بر اساس نیاز سنجی اولیه، لزوم  آموزش چهره به چهره  و گروهی را تایید می کند. آموزش بر ميزان آگاهي و نگرش مادران کودکان داراي تب ناشي از تشنج تاثيرگذار است، و بعد از آموزش، ميزان آگاهي و نگرش مادران افزايش يافته بود.

یافته ها: میانگین سنی مادران و کودکان مورد مطالعه به ترتیب 5 ± 27 سال و 7 ± 5/18 ماه بوده است یافته‌های پژوهش نشان داد که میزان آگاهی مادران در زمینه ابتلا کودک خویش به تشنج ناشی از تب کم‌تر از متوسط بوده و همچنین مادران عملکرد ضعیفی در زمینه پیشگیری از تشنج ناشی از تب داشتند. بین سابقه آموزش قبلی و سطح تحصیلات مادرآگاهی، نگرش و عملکرد آنان در زمینه پیشگیری از تشنج ناشی از تب ارتباط معنی‌داری وجود داشت .

بحث و نتیجه گیری: یافته های حاصل از مطالعه نشان دادباتوجه به سطح پایین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران پیشنهاد می‌گردد یک برنامه آموزشی مدون در این زمینه برای حفظ و ارتقاء سلامت کودکان در مراکز بهداشتی درمانی صورت پذیرد.

واژگان کلیدی: آگاهی، نگرش، عملکرد، تشنج، کودکان