دفاع سرکار خانم مریم جلال پور از پایان نامه خود، کارشناس ارشد جامعه نگر

دفاع پایان نامه کارشناس ارشد جامعه نگر

روز دوشنبه 10 مرداد 1401 سرکار خانم مریم جلال پور از پایان نامه خود با عنوان"بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد بهورزان مرکز بهداشت شماره 1و2 اصفهان درخصوص عوامل خطر  سرطان های دستگاه گوارش (کولورکتال) در سال 1399"با راهنمایی جناب آقای دکتر قاسم یادگارفر دفاع نمودند.

چکیده:

سرطانهای دستگاه گوارش یکی از پر خطرترین و شایع ترین سرطانها در ایران می باشد. این بیماری در مری، معده، کولون ورکتوم شیوع بیشتری دارد دراین رابطه پژوهش حاضر، با هدف تعیین میزان آگاهی ونگرش و عملکرد بهورزان شاغل در خصوص عوامل خطرسرطانهای دستگاه گوارش انجام شد.

روش ها : درمطالعه مقطعی حاضر، تمامی 175 بهورز زن و مرد شاغل درمرکز بهداشت شماره 1و2 اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که میزان آگاهی و نگرش و عملکرد بهورزان شاغل در مرکز بهداشت شماره 1و2 اصفهان را سنجید، انجام شد. نمرات خام آگاهی، نگرش و عملکرد با یک تبدیل خطی به نمرات استاندارد 0 تا 100 تبدیل شده وبا میانگین، انحراف معیار،حدود اطمینان 95%، میانه و دامنه چارکی توصیف و با آنالیز واریانس یکطرفه در سطح معنی داری 5% با استفاده از نرم افزار SPSS25  تحلیل شد.

یافته ها :  نتایج نشان دادند میانگین نمرات آگاهی برای کل شرکت کنندگان 3/69% ( 89/71- 85/66 (95% CI:، میانگین نمرات نگرش 9/73% (46/75-52/72 (95% CI: و میانگین نمرات رفتار3/35% (23/37-43/33  (95% CI:می باشد. اختلاف میانگین نمرات آگاهی، نگرش ورفتاربهورزان بر حسب جنسیت، تاهل، سابقه فامیلی، ابتلا به بیماریهای التهاب روده و سطح درآمد ازنظر آماری معنی دارنبود ولی میانگین نمرات رفتارافراد با سطح سواد دیپلم و زیر دیپلم از نظر آماری معنی دار بود (046/0=p).  با افزایش سن نمره رفتارافزایش داشت(007/0  ,P=  501/0-  039/095% CI:  , 23/0 (β=.نیز همبستگی مثبت خطی معنی دار بین سابقه کار و نمره رفتار) 004/0, P=218/0 (r=  دیده شد. وارتباط جنس با رفتار تغذیه ای معنی دار بود (039/0  ,P=  06/10-  26/095% CI:  , 16/5 (β= .   میانگین نمرات آگاهی افرادی که نیاز به تست دوره ای دارند6/76 بود که نسبت به افرادی که نیاز به تست دوره ای ندارند نیز بااختلاف زیادی معنی دار بود ( 026/0=p و51/82-  69/7095% CI:).

نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر  نشان دادند با افزایش سن و سابقه خدمت نمره رفتار افزایش پیدا کرده است. همچنین میانگین رفتار تغذیه ای در بهورزان مرد  نسبت به بهورزان زن کمتر بود. افرادی که نیاز به تست دوره ای دارند آگاهی بالاتری داشتند. لذا،  علاوه بر دانش افزایی نیاز به اتخاذ سایر سیاست های بهداشتی می باشدتا بتوان با غلبه بر موانع انجام رفتارهای پیشگیرانه،  نه تنها عملکرد بهورزان، بلکه  با خدمات رسانی به جمعیت های تحت پوشش، مشارکت مردم را در برنامه های غربالگری سرطان کولورکتال افزایش داد.

کلید واژه ها: بهورز ، آگاهی، نگرش ، سرطان کولون ، عوامل خطر