جلسه دفاع از پاياننامه آقاي محسن سوري دانشجوي كارشناسي ارشد مهندسي بهداشت حرفهاي تحت عنوان «بررسي تأثير نوشيدنيهاي مختلف بر روي شاخصهاي گرمايي فيزيولوژيكي و ادراكي در شرايط گرم و خشك آزمايشگاهي» به راهنمايي جناب آقاي دكتر حبيبالله دهقان و مشاوره آقايان دكتر سيامك پورعبديان و مهندس اكبر حسنزاده در روز چهارشنبه ۱۳۹۵/۰۳/۱۲ در دفتر گروه مهندسي بهداشت حرفهاي برگزار گرديد.
چكيده
مقدمه:
در محيط هاي كار، تامين آب و الكتروليت هاي بدن جهت كاهش سطح استرين گرمايي در مواجهه با گرما امري ضروريست. هدف از اين مطالعه تعيين ميزان تاثير نوشيدني هاي مختلف بر تغييرات شاخص هاي گرمايي فيزيولوژيكي و ادراكي در شرايط گرم آزمايشگاهي بود.
مواد و روش ها:
اين مطالعه كارآزمايي باليني بر روي ۱۳ دانشجوي مرد در شرايط گرم خشك آزمايشگاهي(دماي۴۰ ، رطوبت ۳۰%) انجام شد. به افراد در ۳ مرحله به مدت زمان ۲ ساعت يكي از مداخله گرهاي آب، آب و آبليمو و شربت آبليمو به مقدار ۴۰۰ سي سي در ۴ دفعه داده شد. از بدو مواجهه با گرما هر ۱۰دقيقه يكبار شاخص هاي HSSI، PESI، PSI، ضربان قلب،دماي دهاني و دماي پوست اندازه گيري شد و در پايان مواجهه از افراد نمونه ادرار براي تعيين دما و كدورت گرفته شد، همچنين شدت تعريق اندازه گيري گرديد، از آزمون آناليز واريانس با تكرار مشاهدات و آزمون تعقيبي جهت تجزيه و تحليل داده ها استفاده شد.
يافته ها:
نتايج نشان داد كه در گروه مداخله شربت آبليمو در مقايسه با دو گروه ديگر، شاخص هاي HSSI، PESI، PSI، بازگشت ضربان قلب، دماي دهاني و دماي پوست كاهش معني داري داشتند، اما شاخص هاي ضربان قلب فعاليت، دماي ادرار، كدورت ادرار و شدت تعريق تفاوت معناداري را نشان ندادند.
نتيجه گيري:
براساس نتايج اين مطالعه نوشيدن شربت آبليمو در مقايسه با نوشيدن آب و يا آب و آبليمو، سطح استرين فيزيولوژيكي و ادراكي را در افراد در معرض گرماي خشك بهتر كاهش مي دهد.
كلمات كليدي:
شربت آبليمو، آب، شاخص هاي استرين گرمايي فيزيولوژيكي، شاخص هاي گرمايي ادراكي، شرايط گرم و خشك